Afecţiuni psihice care pot apărea sau se pot acutiza când stai mult în casă

Dacă te regăseşti în stările de mai jos, nu ezita să ceri ajutorul specialistului! Există soluţii: poţi solicita o şedinţă de consiliere online sau telefonic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Afecţiuni psihice care pot apărea sau se pot acutiza când stai mult în casă

Autoizolarea la domiciliu, măsură necesară în această perioadă de grea încercare pentru toate ţările din Europa, poate declanşa sau acutiza numeroase afecţiuni de natură psihică.

Dacă te regăseşti în stările de mai jos, nu ezita să ceri ajutorul specialistului! Există soluţii: poţi solicita o şedinţă de consiliere online, telefonic sau prin videoconferinţă. Trebuie doar să recunoşti că ai o problemă.

Ce tulburări psihice se pot instala sau acutiza în autoizolare

  • depresia – se poate manifesta prin lipsa plăcerilor comune, a dorinţei de a mai lua legătura cu alte persoane
  • anxietatea – este o teamă permanentă că se poate întâmpla ceva mai rău. Îţi este teamă că te poţi îmbolnăvi de coronavirus sau de alte afecţiuni ce par că te pândesc la orice pas. Îţi este teamă să mai vorbeşti sau să interacţionezi cu alţii.
  • tulburarea bipolară – treci de la stări în care totul ţi se pare inutil şi lipsit de importanţă, de la faptul că nimeni nu te mai poate bucura şi nimic bun nu ţi se mai poate întâmpla, la dorinţa acerbă şi greu de stăpânit de a face aproape orice ca să scapi.
  • tulburarea borderline – ai senzaţia că eşti lăsat de izbelişte şi că nimănui nu îi mai pasă de tine.
  • tulburarea obsesiv compulsivă – te apucă din senin dorinţa de a aranja tot ce ai în jur, haine, lucruri, alimente, simţi în permanenţă nevoia de a mânca sau de a ronţăi ceva.
  • atacurile de panică – ai o senzaţie ciudată că rămâi fără aer şi că în orice clipă poţi face un atac de cord sau un atac cerebral
  • gânduri sau planuri de suicid

Oricare dintre afecţiunile de mai sus pot apărea din senin sau, dacă le aveai şi în trecut, acum se pot acutiza. Este foarte important, dacă te regăseşti în stările descrise mai sus sau ai sentimente, emoţii, stări, comportamente sau gânduri ce te copleşesc sau nu îţi dau pace, să apelezi la medicul de familie sau la un psiholog.

Poate ai nevoie de tratament sau poţi urma câteva şedinţe online sau prin telefon, fără să fii nevoit să te deplasezi. Află aici mai multe despre terapia psihologică online.

Nu lăsa aceste stări să te acapareze, gândindu-te că vor trece de la sine, odată cu dispariţia coronavirusului. Nu avem de unde să ştim cât va ţine şi cum vor evolua lucrurile…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”