5 pași mici, dar rentabili pe care să îi faci în 2023 pentru a deveni independentă financiar

  • Publicat:
5 pași mici, dar rentabili pe care să îi faci în 2023 pentru a deveni independentă financiar
Sursa foto: shutterstock

Chiar dacă nu o spunem cu voce tare, banii sunt importanți. Ei ne ajută să supraviețuim, să construim și să avansăm în viață. Astăzi vom vorbi despre libertatea financiară și despre ce pași putem face pentru a o obține în anul ce tocmai a început. Iată despre ce este vorba! 

5 pași mici pe care să îi realizezi în 2023 pentru a deveni independentă financiar

Achită-ți datoriile

Fie că vorbim de card de cumpărături sau de un împrumut real, de rate sau altele, încearcă să le achiți în avans. Asigură-te că ai mereu economii și pentru situațiile neprevăzute.

Ajustează-ți cheltuielile de zi cu zi

Renunță la mofturi sau la lucrurile care nu sunt cu adevărat necesare. Ca de pildă, renunță la taxi și ia și metroul sau alt mijloc de transport în comun din când în când. Nu mai da sume imense de bani pe haine pe care rar ajungi să le porți sau pe abonamente la care nu ajungi. Ajustează-ți bugetul și vei vedea că s-ar putea chiar să ieși pe plus la sfârșit de lună!

Citește și: Cele mai regretate achiziții: lucruri care nu-și merită banii, chiar dacă mulți oameni le cumpără

Pune pe hârtie un buget lunar realist

Scrie toate cheltuielile pe care le ai. Vezi la cât te duc chiria sau rata la casă, facturile, traiul de zi cu zi, abonamentele absolut necesare sau micile plăceri fără de care nu poți trăi. Fă o lista realistă și ține-te de ea. În caz contrar, fără o disciplină sau un buget controlat, banii se vor duce rapid și tu vei rămâne cu enigma pierderii lor.

Nu ți s-a întâmplat niciodată să spui: „Gata, de mâine gătesc, nu mai comand mâncare online”? sau „De mâine nu-mi mai cumpăr haine sau lucruri care nu îmi folosesc”? Realizează, așadar, un buget realist. Te va ajuta în toate aspectele vieții!

Citește și: Bani – 3 idei simple pentru a evita risipa

Muncește să îți crești veniturile, obține câștiguri dintr-o sursă de venit pasiv

Investește constant în tine și-n skill-urile tale. Astfel, nu numai că vei putea crește ierarhic în breasla sau domeniul tău profesional, dar vei putea aplica și la jobul mult visat, de ce nu?

De asemenea, ai o pasiune un lucru la care te pricepi foarte bine, care poate fi monetizat? Valorifică-l! În timp, poate îl vei putea transforma chiar și într-o afacere!

Citește și: Studiu: Ce ar face românii cu banii economisiți?

Inspiră-te de la cei puternici

Alege în viață ta oameni inspiraționali, oameni care au făcut ceva cu viețile lor, care au crescut și evoluat frumos. Pe toate planurile. Dar, îndeosebi în plan material.

Cu cât te vei înconjura mai mult de oameni de calitate, cu atât vei dobândi și tu acel mindset constructiv, care te va ajuta să evoluezi. Însă, dacă în jurul tău se află numai oameni care irosesc orice leu sau care sunt mai mereu înglodați în datorii, ei bine, nu te afli în locul potrivit. Vei ajunge mai devreme sau mai târziu, să ai un aceleași probleme sau aceleași comportamente nesănătoase cu privire la bani.

Surse: Oberlo, Care Credit, Finance

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”