5 metode simple prin care poți dezamorsa conflictele în mod eficient

  • Publicat:
5 metode simple prin care poți dezamorsa conflictele în mod eficient
Sursa foto: shutterstock

Conflictele fac parte din viața noastră. Nu ni le dorim, însă apar în diverse momente, situații și locuri. Unii preferă să le evite în speranța că apele se vor liniști de la sine. Alții explodează pe loc, sub impulsul nervilor și al impulsivității. Tu cum reacționezi? Dar mai important, știi cum să aplanezi un conflict?

5 moduri de rezolvare a conflictelor

Conflictele sunt naturale, ele apar regulat, nu le vei putea evita. Poți evita însă ca acestea să degenereze în reale probleme, lucrând puțin la felul în care gestionezi astfel de momente. Iată câteva sugestii in acest sens:

Nu e despre cine are dreptate

De ce există conflicte, dispute, certuri, de fapt? Pentru că fiecare consideră că dreptatea este de partea sa. Să fim de acord întru totul nu putem. Însă, să facem un efort de a ne pune în pielea celuilalt, putem.

Nu trebuie să iei totul personal

Un cuvânt greșit aruncat de partener, de un coleg la serviciu poate deranja. Îți poate strica ziua. Însă asta nu înseamnă că trebuie să porți ranchiună pentru un lucru mărunt. Înțelege că, de fapt, bagajul tău emoțional atribuie o conotație negativă contextului. Nu mai lua totul atât de personal.

Citește și: Conflictele de muncă: 3 situaţii şi rezolvări

Gândește-te de două ori înainte de a spune ceva ce mai târziu ai putea regreta

Să faci asta e greu. Mai ales în eventualitatea unei dispute aprinse în care numai la ce scoatem pe gură nu ne gândim. Se poate întâmpla să ne simțim nedreptățiți, încolțiți. Și să reacționăm.

„Cea mai bună armă este atacul” nu trebuie să se aplice și aici. Mai cu seama în conflictele cu oamenii dragi nouă.

Citește și: De ce apar certurile în cuplu şi cum pot fi aplanate conflictele

Tratează conflictul cu umor

Dacă vezi că situația se încinge, îndeosebi în familie, cu soțul ori cu părinții, fă o glumă. Detensionează puțin atmosfera. Specialiștii sunt de părere că acesta este cel mai bun mod de a dezamorsa un conflict, cât ar fi el de puternic.

Așteaptă momentul potrivit să reacționezi

Ai grijă când abordezi problema, în ce moment. Nu sări ca arsă fiindcă și celălalt va reacționa în acord cu ieșirea ta. Se spune că întotdeauna cea care afectează nu este problema, ci modul în care noi reacționăm la problema. Atenție, așadar, la acest aspect.

Citește și: Terapia de cuplu: eficientă atunci când apar conflicte

Surse: Small Business, Journals, South Hampton

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân