5 lucruri pe care să le faci pentru a putea ierta mai ușor pe cineva care te-a rănit

Iată unul dintre lucrurile care s-ar putea să fie dificil de făcut, dar este necesar: iertarea cuiva. Indiferent dacă partenerul tău a avut o aventură, cel mai bun prieten te-a trădat sau un membru al familiei te-a tratat greșit mulți ani, găsirea unei modalități de a ierta pe cineva poate părea o sarcină imposibilă.
  • Publicat:
5 lucruri pe care să le faci pentru a putea ierta mai ușor pe cineva care te-a rănit

Cel mai important lucru de reținut: iertarea cuiva nu este în niciun caz o necesitate, în special dacă persoana care a greșit încă ar putea să-ți pună în pericol bunăstarea.

Dar dacă simți că ești pregătit să lași în urmă și să ierți, trebuie să știi că acest lucru vine cu o serie de beneficii pentru sănătate, spun experții. Atunci când ții supărarea pe cineva, te blochezi într-un ciclu de ruminație, emoții negative și stres, spune psihologul Andreea Cristea.

În timp, nivelele cronic crescute de cortizol (hormonul stresului) pot duce la o serie de probleme de sănătate mintală și fizică. Iertarea, pe de altă parte, este asociată cu mai puțin stres și, în consecință, cu o sănătate mintală mai bună, arată un studiu publicat în Annals of Behavioral Medicine.

Iată ce s-ar putea să nu îți dai seama: a ierta pe cineva nu înseamnă neapărat că trebuie să continui o relație cu persoana respectivă. Poți alege să nu o ai deloc în viața ta. „Iertarea este o experiență interioară”, spune Andreea Cristea. Este curățarea sentimentului tău de ură și a resentimentelor pentru a te vindeca și a merge mai departe cu viața ta.

Iată un ghid pas cu pas despre cum să faci exact asta – chiar și atunci când pare imposibil.

Fii o persoană mai bună și decide tu să ierți

Este tentant să joci jocul cu vina atunci când ai fost rănit, plasând întreaga responsabilitate asupra presupusului vinovat și gândindu-te „Nu voi lua legătura cu acesta decât dacă o face el”. Dar această mentalitate poate fi dăunătoare pentru că îți pui capacitatea de a te vindeca în controlul altcuiva, explică Andreea Cristea. Alegând să fii tu persoana mai bună, te pui în poziția de putere. Da, te-a rănit, dar ai voie să mergi înainte indiferent dacă celălalt este de acord sau nu.

Iertarea nu poate fi forțată, totuși, spune specialista noastră. Trebuie să o alegi pentru tine atunci când ești pregătit să accepți ceea ce s-a întâmplat, să îți recunoști sentimentele și să lași totul în urmă.

Identifică ce îți dorești

Vrei să fiți din nou prieteni? Sau doar vrei să lași în urmă sentimentele neplăcute? Aceasta nu va afecta neapărat modul în care mergi înainte, dar menținerea obiectivului în minte te ajută să nu pierzi direcția, spune psihologul Andreea Cristea. 

Privește ambele perspective obiectiv

Atunci când ești rănit, este tentant să personalizezi excesiv o situație. Așadar, atunci când încerci să ierți, experții sugerează adesea să vezi o situație cât mai obiectiv posibil din perspectiva a unei terțe părți.

De exemplu, în loc să retrăiești rănile („Ana a fost atât de nepoliticoasă cu mine, ceea ce m-a făcut chiar mai supărată pe ea decât eram înainte”), gândește-te la ce s-a întâmplat ca și cum ai privi situația din exterior („Ceea ce a spus Ana a fost jignitor și insensibil, iar Ioana a răspuns cu furie”).

Separarea ta de situație te poate ajuta să îți păstrezi emoțiile sub control. Poate oferi chiar o perspectivă proaspătă asupra situației care te ajută să o gestionezi mai bine.

Găsește resurse de empatie sau de simpatie

S-ar putea să vrei chiar să încerci să vezi povestea din perspectiva altcuiva, spune psihologul Andreea Cristea. De exemplu, dacă partenerul tău a trecut peste ceva ce este foarte important pentru tine, încearcă să îți imaginezi ce factori au dus la aceasta (poate au avut o zi extrem de lungă sau era foarte ocupat în acel moment).

Înțelegerea celuilalt și a acțiunilor lui te ajută să înlocuiești emoțiile negative și neiertătoare (ostilitate și amărăciune) cu emoții pozitive (ca empatia și compasiunea), spune Andreea Cristea.

Dacă nu există absolut nicio modalitate în care poți empatiza cu un vinovat, încearcă să simpatizezi în schimb, amintindu-ți când și tu ai fost iertat pentru ceva. Din nou, creierul tău are un spațiu limitat și alegerea emoțiilor pozitive lasă mai puțin loc pentru cele negative, ajutându-te să te simți mai liber.

Spune sau nu „te iert!”

Dacă ai ajuns să ierți pe cineva, dorința de a-i spune este de înțeles. Înainte să faci asta, însă, ține minte că atunci când spui „te iert!”, implicit spui că ți-a greșit. Dacă persoana respectivă nu înțeleg acest lucru, ai putea să o superi („Mă ierți? Pentru ce?”) și să te pui în situația de a fi rănit din nou.

Din acest motiv, iertarea ar trebui oferită doar unei persoane după ce s-a scuzat, mărturisit, oferit să facă ceva în acest sens sau cel puțin a preluat deja responsabilitatea pentru greșeala făcută, spune psihologul Andreea Cristea. Dacă decizi să ai o conversație, încearcă să folosești „eu” în loc de „tu” („M-am simțit X”), sugerează ea.

În caz contrar, amintește-ți că iertarea este un proces personal și intern, deci nu este nevoie să spui persoanei că ai iertat-o, în special dacă ai întrerupt contactul pentru propriul tău bine. Dacă te-ai eliberat de furie, durere și rănile care te apăsau odată, deja ai iertat.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân