Ce este meditația cu boluri tibetane și de ce merită încercată

  • Publicat:
Ce este meditația cu boluri tibetane și de ce merită încercată

Terapia cu boluri tibetane este ideală în reducerea stresului, relaxare profundăşi armonizare în plan mental. Sunetele generate de boluri au efecte benefice în special asupra sistemului nervos central, echilibrând activitatea emisferelor cerebrale.

Bolurile tibetane, cunoscute şi sub numele de boluri cântătoare, sunt instrumente muzicale utilizate de mii de ani în Orient, ca suport sonor în timpul meditaţiilor şi rugăciunilor.

Vibraţiile bolurilor tibetane pătrund în adâncimea corpului, masând în profunzime celulele şi armonizând în acelaşi timp centrii energetici. Bolurile tibetane pot fi plasate pe abdomen, pe piept, pe spate, pe picioare sau în jurul corpului.

Într-o terapie individuală se folosesc în general de la 3 la 12 boluri, iar în terapia de grup se pot folosi mai multe.

Meditația cu boluri tibetane: beneficii

Meditația cu boluri tibetane acționează prin puterea vindecătoare a sunetului, dar și prin vibrații. Iată câteva beneficii pe care le are aceasta:

Sprijină diminuarea stresului și anxietății

Meditația cu boluri tibetane este o modalitate de inducere a relaxării și prin care se poate diminua nivelul de stres și de anxietate. Mai mult, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această abordare poate fi o modalitate ieftină de a ajuta la reducerea simptomelor depresiei.

Stimulează sistemul imunitar

Alte cercetări ar spune că meditația cu boluri tibetane ar putea stimula sistemul imunitar și că ar putea produce modificări benefice ale legăturilor cerebrale.

Îmbunătățește calitatea somnului

Încât meditația cu boluri tibetane ajută la scăderea anxietății și a tensiunii din corp, ar putea fi utilă și în cazul în care te confrunți cu tulburări de somn.

Scade tensiunea arterială

Datorită stării de liniște pe care o presupune meditația cu boluri tibetane, această abordarea poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice și a frecvenței cardiace.

Terapia cu boluri tibetane: contraindicații

Există și situații în care acest tip de terapie este contraindicat. Anumite tulburări neurologice, precum epilepsia, te pot împiedica să participi la acest tip de meditație.

De asemenea, în cazul în care ai fost diagnosticat cu boala Parkinson și ai un dispozitiv de stimulare a creierului profund (DBS) pentru tratarea bolii, nu ar trebui să folosești boluri tibetane. Bolurile tibetane nu trebuie plasate pe corp dacă ai un stimulator cardiac, stent coronarian, șunt cardiac etc. Înainte de a folosi aceste terapii e bine să te consulți cu un medic specialist.

Nici femeilor însărcinate NU li se recomandă să folosească această terapie deoarece sunetele pot avea un efect negativ asupra organismului.

Citește și: 10 tipuri de meditaţie care te ajută să scapi de stres şi să te relaxezi

FOTO: Shuttertstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân