Cum să atingi iertarea? Explică Cristina Andreea Stan, coach

Iertarea este calea către o vindecarea rănilor. Nu este ușor de ajuns în această stare, însă nu imposibil.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum să atingi iertarea? Explică Cristina Andreea Stan, coach
Cristina Andreea Stan, foto arhiva

Auzim tot mai des vorbindu-se despre puterea iertării. Însă în viața de zi cu zi, nu auzim atât de des cuvântul ”iartă-mă”. Și poate că nici nu îl adresăm nici noi la rândul nostru prea des. Despre puterea iertării în cazul cuplurilor aflate în pragul separării am stat de vorbă cu Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master. Ea este și autorul cărții Vrei să iubești? Începe cu tine!.

 

CSÎD: Pentru cei mai mulţi dintre noi, iertarea este ceva foarte greu, dacă nu imposibil…

Cristina Andreea Stan: Cum să îl iert, după tot ce mi-a făcut? Suntem blocaţi în EGO şi nu mai putem concepe că nu totul este despre noi şi că şi partenerul are acelaşi drept la fericire, ca oricine altcineva.

A ierta nu înseamnă a uita, pentru că dacă uiţi este ca şi cum nu ai învăţat nimic şi rişti să păţeşti la fel şi data viitoare.

CSÎD: Dar ce înseamnă de fapt?

Cristina Andreea Stan: Înseamnă a învăţa să-ţi aminteşti fără să mai simţi ură sau resentimente, nici măcar suferinţă, să îţi aminteşti ca de un capitol încheiat, care te-a învăţat nişte lecţii.

A ierta nu înseamnă că girezi ce a făcut celălalt, ci recunoşti că te-a rănit şi că, probabil, comportamentul său nu are nicio scuză. Însă iertând, o faci pentru tine, pentru ca celălalt să nu mai aibă putere asupra ta, să nu te mai poată face să suferi.

Compasiunea merge mână în mână cu iertarea

CSÎD: Cum să-l privești pe cel care vrei să-l ierți?

Cristina Andreea Stan: Îl poţi privi chiar şi cu puţină compasiune, atât a putut şi el, atât a ştiut. Ierţi pentru tine, pentru că tu eşti cea mai importantă şi liniştea şi pacea ta sufletească sunt mai importante decât el sau orice ţi-ar fi făcut.

Dacă te temi că, iertând, nu se va mai face dreptate şi el nu va mai plăti, revin la punctul anterior: pacea ta este cea mai importantă! Ce crezi că vei obţine dacă şi celălalt va suferi aşa cum suferi tu acum? Chiar crezi că asta te-ar face mai fericită, aşa mare satisfacţie îţi va da? Doar vei rămâne cu resentimentele în suflet, agăţată de el, în loc să te eliberezi.

Cineva înţelept a spus că să păstrezi ură şi resentimente împotriva celuilalt, în timp ce el îşi vede liniştit de viaţa lui, este ca şi cum ai bea zilnic venin, sperând că va muri celălalt. Nu lui îi faci rău, îți faci ție.

Și nici nu trebuie să știe celălalt că tu ierți, iertarea este un act personal, un proces de vindecare internă. Din contră, dacă simțim nevoia să îi spunem fostului că l-am iertat, s-ar putea să fie mai degrabă tot din EGO, decât din suflet, sau s-ar putea, inconștient, să fie dorința de a rămâne în contact. Dacă ierți, fă-o pentru tine!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân