Iertarea: cele trei principii ce te ajută să ierți

Iertarea este un proces ce aduce la finele lui eliberare și bucurie!
  • Publicat:
Iertarea: cele trei principii ce te ajută să ierți

Iertarea, un concept care a existat de-a lungul secolelor, este menită să restabilească acele conexiuni rupte, să ne aducă liniște, să ne elibereze, însă punerea ei în practică nu este în niciun caz ușoară. Când suntem răniți de alții, când ne simțim neîndreptățiți, reacțiile noastre inițiale sunt adesea alimentate de furie, resentimente sau răzbunare.

În primul rând, iertarea este un proces, ceea ce înseamnă că este nevoie de timp și nu este întotdeauna ușor să îl pui în practică. Specialiștii spun, însă, că merită să trecem prin el, tocmai pentru că este eliberator. Deși ai crede că iertarea îi face cel mai bine celui iertat, de fapt cel care iartă are parte de multiple beneficii.

Când suntem supărați, nu mai judecăm limpede sau logic. Ne lăsăm influențați de emoții. Dar, până la urmă, este uman să reacționăm așa. Cu toate acestea, pentru a ne simți mai bine, este important să iertăm, iar iertarea pornește în primul rând de la noi înșine. Putem spune că iertarea este și libertate – eliberarea de trecut și chiar de o posibilă victimizare. Atunci când iertăm evenimentele dureroase din trecutul nostru, acestea nu ne mai definesc și nu ne mai controlează prezentul, nu mai dețin puterea asupra noastră. Așadar, este important să percepem momentele grele prin care trecem în viață ca oportunități de creștere în loc de potențiale obstacole care pot da naștere unui sentiment de deznădejde. Odată ce reușim să facem acest lucru și, implicit, să NE iertăm, ne redobândim puterea și ne revendicăm viața. Pentru că, da, este nevoie să ne iertăm și pe noi înșine, pentru alegerile făcute, pentru comportamentele noastre, pentru momentele cu care nu ne mândrim cu noi înșine. Abia când putem să fim blânzi cu noi, abia atunci putem să fim blânzi și cu cei care ne-au greșit sau credem noi că ne-au greșit.

În plus, găsirea unei modalități de a ierta, ne va permite să devenim o persoană mai plină de compasiune. Majoritatea oamenilor au demonii lor, trăirile lor interioare, factori declanșatori și probleme cu care se confruntă zi de zi, dar acest lucru nu înseamnă că vor să rănească în mod intenționat pe alții. Dacă înțelegem situația în care acea perosană ne-a rănit, dacă înțelegem contextul în care s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, dacă acceptăm că, poate, acel om s-a ales pe sine și astfel ne-a rănit pe noi, dacă ne gândim că, poate și așteptările noastre au fost nerealiste, atunci procesul de iertare poate fi mai rapid și mai efficient. În primul rând pentru noi, cei care iertăm!

Iată câteva principii cheie pe care le poți învăța, pentru a reuși să ierți:

Fii umil


A fi umil înseamnă a fi conștient că nu ești mai bun în comparație cu ceilalți. În  ceea ce privește iertarea, este esențial să rămâi umil. Oamenii smeriți nu așteaptă nimic de la ceilalți și oferă dragoste (și iertare) fără alte așteptări. Pentru a atinge acest nivel de iertare, trebuie să practici smerenia și să rămâi deschis către experiențele pe care ți le pregătește viața.

Fii cinstit

Iertarea înseamnă să recunoști că ești rănit, să accepți durerea ca fiind a ta (și parte din tine) și să fii sincer cu tine în legătură cu efectul pe care l-a avut asupra ta. Practică acest principiu prin a-l recunoaște ca parte a trecutului tău, astfel încât să poți merge mai departe, spre un viitor în care să te eliberezi de trecut și de așteptări, poate nerealiste.

Dă-ți voie să fii vulnerabil

Pentru a ierta este nevoie de o cantitate mare de vulnerabilitate și putere. De asemenea, este nevoie de conștiință de sine pentru a recunoaște că cineva te-a impactat negativ. Nu va fi ușor să lași garda jos, să accepți că ai fost rănit, să înțelegi de ce te-ai simțit rănit, însă specialiștii cred că va fi cu adevărat benefic și eliberator!

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân