Dr. Ioana Silion: „Lipsa de atenție la locul de muncă poate fi un simptom al ADHD la adulți”

Nu se cunosc cauzele care determină apariția ADHD. Nu se evidențiază modificări imagistice cerebrale și nici modificări biochimice la persoanele diagnosticate.
  • Publicat:
Dr. Ioana Silion: „Lipsa de atenție la locul de muncă poate fi un simptom al ADHD la adulți”
foto Shutterstock

Deși percepția larg răspândită este că ADHD e o tulburare specifică copiilor, și adulții pot dezvolta această afecțiune. Care sunt diferențele? Este tulburarea ADHD la adulți rezultatul netratării acestei afecțiuni în copilărie sau poate apărea și la vârstă adultă? Cum se comportă un adult cu ADHD? Despre toate acestea am stat de vorbă cu dr. Ioana Silion, medic psihiatru.

 

CSÎD: Când se declanșează tulburarea ADHD pe parcursul vieții?

Dr. Ioana Silion: Tulburarea ADHD se poate manifesta oricând pe parcursul vieții. Dacă apar modificări în funcționarea socio-profesională și tulburarea este diagnosticată, acesta apare în special la copii și la adulții tineri. Pentru persoanele care pot funcționa, dar cu eforturi mai mari decât în cazul altor persoane, această afecțiune poate rămâne nediagnosticată și netratată. Aceștia resimt tensiuni mai mari decât alte persoane, în situații similare.

Disfuncționalitatea la locul de muncă, o problemă întâlnită la pacienții ADHD adulți

CSÎD: În ce sfere apar neplăcerile date de ADHD la adulți?

Dr. Ioana Silion: În cazul adulților, patologia determină disfuncționalitate la locul de muncă, mai ales atunci când au responsabilități pe care nu le pot onora. Astfel pot dezvolta și alte tulburări, cum ar fi anxietatea și/sau tulburările afective: insomnie, iritabilitate, cu modificarea dispoziției, devin evitanți și dependenți de alte persoane – colegi de serviciu, prieteni sau membri ai familiei.

Incapacitatea de concentrare la locul de muncă pe termen lung – un simptom al ADHD la adulți

CSÎD: Ce semne și simptome are ADHD la adulți?

Dr. Ioana Silion: De regulă simptomele se agravează în situații care necesită atenție, efort mental susținut sau sunt lipsite de atractivitate. În perioada de adult, persoanele prezintă simptome mai atenuate decât în copilărie astfel încât copii care nu au prezentat simptome atât de zgomotoase încât să necesite un consult și tratament de specialitate ajung adulții care întâmpină dificultăți în adaptarea la locul de muncă, din cauza lipsei de atenție.

Dr. Ioana Silion, foto arhivă
Dr. Ioana Silion, medic psihiatru, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân