5 lucruri pe care să le faci când te simți copleșit. Rezultatele vor fi uimitoare

  • Publicat:
5 lucruri pe care să le faci când te simți copleșit. Rezultatele vor fi uimitoare

A te simți copleșit este un simptom al stresului, care afectează aproape o treime din populație, conform unor studii recente. Senzația că nu mai poți face față situației în care te afli este cauzată de impresia că stresul la care ești expus depășește cumva capacitățile tale. Când te simți copleșit, s-ar putea să ai impresia că ai prea multe pe cap, că nu ai destul timp să faci lucrurile sau că ești complet epuizat.

Dacă te simți copleșit, ai putea să experimentezi și alte emoții negative în același timp, precum anxietatea, iritabilitatea, furia sau depresia. Din fericire, există pași pe care îi poți face pentru a face față acestui sentimentul. Iată câțiva dintre ei:

Identifică ceea ce te face să te simți copleșit

În primul rând, descoperă sursa care te face să te simți copleșit. Reflectează asupra zonelor din viața ta care contribuie la stresul tău general. Te simți copleșit la locul de muncă, acasă, în școală sau în relațiile tale? Acum, analizează în mod specific ceea ce te face să te simți copleșit în aceste domenii ale vieții tale. Notează cauzele pentru a avea o idee clară despre factorii care îți declanșează aceste stări.

Folosește tehnica 5-4-3-2-1

  • Scrie 5 lucruri pe care le poți vedea
  • Scrie  4 lucruri pe care le poți atinge
  • Scrie 3 lucruri pe care le poți auzi
  • Scrie  2 lucruri pe care le poți mirosi
  • Scrie 1 lucru pe care îl poți gusta (eventual unul cu un gust ciudat, dacă poți)

„Motivul pentru care această metodă funcționează atât de bine este că necesită un efort conștient considerabil, ceea ce te aduce înapoi în prezent. Sentimentele copleșitoare sunt în mod tipic ancorate în anxietate, care te determină să faci scenarii apocaliptice despre viitor și să te învârți într-un cerc vicios. Poate că experimentezi și senzații somatice (simptome fizice), iar utilizarea celor cinci simțuri te poate ajuta să-ți reglezi mai ușor corpul”, spune psihologul Andreea Cristea.

Identifică-ți sentimentele

„Să te simți copleșit nu este cu adevărat un sentiment, ci mai degrabă o stare de spirit. Sub acesta, majoritatea oamenilor trăiesc o mulțime de sentimente mai specifice. Frică, vinovăție, furie și rușine, pentru a numi câteva. Adesea, aceleași sentimente duc la starea în care ajungi să te simți copleșit. De exemplu, asumarea unui volum de muncă mai mare decât poți duce, de teama eșecului. Conștientizarea și meditația (practicarea conștientizării gândurilor, senzațiilor și emoțiilor) pot fi ambele utile în învățarea identificării propriilor sentimente. În cele din urmă, cunoașterea propriilor sentimente este crucială pentru a afla de ce ai nevoie și care sunt cele mai bune acțiuni de întreprins pentru a-ți îmbunătăți starea”, spune psihologul nostru.

Identifică ce este în sfera ta de control și poți schimba

Întreabă-te pe tine însuți dacă sunt unele dintre aceste cauze în sfera ta de control pentru a le schimba. De exemplu, dacă te simți stresat în legătură cu drumul tău de dimineață până la birou, ia în considerare ce variante ai. Poate poți să te trezești puțin mai devreme, să alegi o rută diferită sau să găsești modalități de a face călătoria mai plăcută. În alte cazuri, recunoașterea și acceptarea lipsei tale de control pot constitui o puternică modalitate de adaptare.

Descompune task-urile mari în pași mici

„Când te simți copleșit de ceva ce trebuie să faci, ia-ți câteva secunde să scrii sarcina pe hârtie și descompune-o în pași mai mici pe care îi poți face în fiecare zi către obiectivul mai mare. Apoi întreabă-te ce poți face azi. De obicei, există unul sau doi pași care par cel mai ușor de făcut. A vedea lucrurile conturate pe hârtie este o modalitate simplă de a reduce sentimentul de copleșire în legătură cu ceea ce trebuie să faci”, spune psihologul Andreea Cristea.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân