De ce este important să mergi la terapie chiar dacă ai sprijin din partea celor dragi

  • Publicat:
De ce este important să mergi la terapie chiar dacă ai sprijin din partea celor dragi
Sursa foto: shutterstock

Deși trăim într-o societate evoluată, oamenii tind să fugă de terapie sau de ajutorul specializat. Cei mai mulți apelează la prieteni sau se refugiază în cărți de self-help. Iată de ce este atât de important să nu mai amâni momentul în care să recurgi la terapie! 

Prietenii îți pot oferi sprijin până la un anume punct

Da, ai auzit bine. Prietenii pot să fie lângă tine când treci prin momente dificile, însă o vor face din prisma experiențelor proprii. Nu vor ști să o facă altfel.

Așadar, așa cum mergi la un medic atunci când ai probleme de sănătate, așa ar trebui să mergi și la terapeut atunci când treci printr-o traumă sau când te preocupă sănătatea ta mentală. De ce acest lucru? Pentru că prietenii nu te vor putea ajuta propriu-zis, ei doar vor trece printr-un filtru personal și se vor baza exclusiv pe trăirile lor, așa cum am spus și mai sus.

Un terapeut va fi obiectiv

Un terapeut îți va oferi o perspectivă obiectivă asupra situației tale, fiind o sursă neutră și lipsită de prejudecăți. Prietenii și familia te pot menaja deseori, terapeutul la polul opus va analiza mai profund totul și te va ajuta să privești situația per ansamblu.

Un terapeut va păstra confidențialitatea și siguranța problemelor tale

Terapia oferă spațiu sigur și confidențial. La terapie îți poți explora gândurile, emoțiile, preocupările cotidiene, fără a fi judecat.

Un terapeut calificat te poate ghida într-un adevărat proces de auto descoperire.

Cu ajutorul unui terapeut vei identifica cauza problemelor tale

Diferența dintre abordarea unui terapeut și ajutorul prietenilor stă în „adâncimea” problemelor explorate. Terapeutul te poate ajută să identifici cauza reală a problemelor tale și să lucrezi spre soluționarea lor.

Terapia este și despre dezvoltarea relațiilor personale

Terapia nu este doar despre rezolvarea problemelor, ci și despre îmbunătățirea abilităților de comunicare. În timpul ședințelor de terapie, poți învăța să comunici mai eficient, fapt ce va aduce la îmbunătățirea relațiilor cu cei din jurul tău, dar și la îmbunătățirea calității vieții.

Citește și: Cum ar trebui să fie un psihoterapeut bun? 3 calități care îl deosebesc de un escroc

Și totuși, cum rămâne cu prietenii care aleg să îți fie alături în momentele grele?

Ei bine, discuțiile cu prietenii pot fi în continuare benefice, mai ales că acestea pot să îți ofere relaxare în anumite momente. Având claritate în urmă ședințelor de terapie, altfel împărtășești cu prietenii. Și astfel te poți bucura și de timp de calitate alături de aceștia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân