5 factori care se ascund în spatele sintagmei „Așa sunt eu, nu mă pot schimba!”

  • Publicat:
5 factori care se ascund în spatele sintagmei „Așa sunt eu, nu mă pot schimba!”
Sursa foto: pexels

Refuzul de a îmbrățișa schimbarea, chiar și atunci când aceasta este absolut necesară, poate ascunde o sumedenie de factori determinanți. Și nu, incapacitatea nu reprezintă unul dintre ei.

„Așa sunt eu. Nu mă pot schimba!”

„Eu sunt perfect în regulă cu această versiune a mea”

Unele persoane se dezvoltă într-un anume fel încă din primii ani de viață, iar felul în care se construiesc le oferă confort. Cu atât mai mult dacă identitatea lor le aduce avantaje, confortul va prima în dorința de evoluție sau schimbare.

„Mi-e teamă că nu voi mai fi plăcut/iubit dacă mă voi schimba”

Fiecare persoană are cel puțin o alta care o iubește fix așa cum este. Necondiționat. Cu bune, cu rele. Ca un tot unitar.

Poate că este vorba de un părinte, de un frate, de un prieten devotat sau de un partener de viață. Dacă tu începi să te schimbi, cei din jur te pot percepe diferit. Pot reacționa în multe feluri. Unii te pot lăsa în urmă, alții pot pleca definitiv din viața ta dat fiind că noua versiune nu îi mai încântă. 

Citește și: Rezistenţa la schimbare: de ce nu ne putem lăsa purtaţi de fluxul vieţii

„Aș vrea să mă accepți așa cum sunt acum”

De cele mai multe ori, replica „Așa sunt eu și nu mă pot schimba” se traduce în „Așa sunt eu și vreau să văd dacă mă poți accepta în eventualitatea în care eu nu voi alege schimbarea”.

Prin urmare, în spatele cuvintelor se află de fapt o dorință intensă de a fi acceptat, amestecată cu teama de respingere. 

„Îmi e teamă că nu mă voi putea schimba, chiar dacă aș alege să o fac”

În spatele unei sintagme aparent curajoase și asumate se poate ascunde și foarte multe temere. Unii oameni sunt de părere că „așa sunt ei” căci le este frică să nu încerce să fie altfel. Chiar dacă ei înșiși și-ar dori asta!

Citește și: Schimbarea este singurul lucru permanent în viață

„Mi-e teamă să nu îmi pierd identitatea”

Când crești și te dezvolți într-un anumit mediu, într-un anume fel și ești încurajat să fii cineva anume, e foarte greu să te formezi diferit. Renunțarea la sinele inițial și dorința de a deveni o altă versiune te poate adânci într-o negură, într-o stare de confuzie. Greu de gestionat.

Surse: New Yorker Mag, The Conversation, Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Cum gestionezi corect nevoia de control
Cum gestionezi corect nevoia de control
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”