5 cărţi care ne ajută să înţelegem beneficiile meditaţiei

Iată cinci titluri ale psihoterapeutului francez Christophe André care ne ajută să înţelegem beneficiile meditaţiei.
5 cărţi care ne ajută să înţelegem beneficiile meditaţiei
FOTO: shutterstock / 5 cărţi care ne ajută să înţelegem beneficiile meditaţiei

În această perioadă dificilă, marcată de pandemia virusului COVID-19 trăim sub o presiune emoţională foarte mare. De felul în care ne gestionăm emoţiile şi cum ne raportăm la evenimente şi la consecinţele lor imprevizibile, depinde foarte mult starea noastră de bine. Şi a celor din jur.

Aşa cum spunea psihiatrul şi psihoterapeutul francez Christophe André „societatea în care trăim ne incită cu prea mare generozitate să reacţionăm rapid, fără să ne gândim prea mult. (…) Doar a reacţiona înseamnă să te comporţi precum o gân­ganie sau precum câinele lui Pavlov: sunt stimulat, reacţionez automat, fără să mă gândesc”.

A răspunde, pe de altă parte, explică autorul, înseamnă să examinezi ce se întâmplă şi să decizi care este cea mai bună atitudine de adoptat, în momentul prezent. Iată un top al celor 5 cărţi scrise de Christophe André care ne vor ajuta să respirăm adânc, să înţelegem ce beneficii ne aduce meditaţia mai ales acum şi cum să ne destindem în compania unor poveşti frumoase.

„Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii. Un călugăr, un filosof şi un psihiatru ne vorbesc despre lucrurile esenţiale”

Ce ar trebui să faci, cum ar trebui să fii pentru a reuşi să te bucuri de viaţă şi în acelaşi timp s-o priveşti cu detaşare, să călăreşti valurile, dar şi să te ridici atunci când ele te doboară? Această carte oferă trei perspective diferite şi totuşi îngemănate, trei căi pe care oamenii, de-a lungul timpului, le-au parcurs pentru a ajunge la înţelepciune: cea a religiei, cea a filosofiei şi cea a psihologiei. Printre temele dezbătute se numără altruismul, vinovăţia, iertarea, libertatea, reducerea suferinţei, emoţiile, capacitatea de a asculta. Toate acestea sunt tratate într-un spirit ludic şi fără pretenţia de a da lecţii.

Citind, ai senzaţia că te afli alături de cei Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii  în cabana lor din Dordogne şi, ascultându-le experienţele la gura focului, îi însoţeşti în această minunată căutare veche de când lumea, dar mereu diferită. Christophe André este medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris şi profesor la Universitatea Paris X, psihoterapeut, Alexandre Jollien este filosof şi a mai scris, printre altele, Éloge de la faiblesse (care a primit Premiul Academiei Franceze în 1999), Petit Traité de l’abandon şi Vivre sans pourquoi, iar Matthieu Ricard este doctor în genetică moleculară la Institutul Pasteur, este de 40 de ani călugăr budist şi trăieşte în Nepal, unde se consacră proiectelor umanitare. A mai scris, printre altele, Călugărul şi filozoful, L’Art de la Méditation, Plaidoyer pour le bonheur.

„Viaţa interioară”

Viaţa interioară constituie un tumult de gânduri, imagini, amintiri, afecte şi simţiri corporale, o multitudine nesfârşită de fenomene impalpabile, dar care ne marchează, adesea pe neştiute, deciziile. Viaţa interioară nu este însă o închidere într-o intimitate protectoare, ci o modalitate prin care percepem şi digerăm lecţiile pe care ni le oferă lumea.

Bazându-se pe neuroştiinţe şi mindfulness, Christophe André oferă cititorilor în cartea Viaţa interioară 40 de exerciţii de autocunoaştere pentru o mai bună înţelegere a emoţiilor (fericire, gelozie, compasiune), a experienţelor existenţiale (boală, succes, singurătate) şi, nu în ultimul rând, a căilor de a accede la viaţa interioară (acceptare, iertare, introspecţie). Plecând de fiecare dată de la un pasaj grăitor din marea literatură (de la Tolstoi şi Rilke, la Pessoa şi Cioran), cele 40 de lecţii demonstrează cât de importantă este interioritatea într-o lume în care aparenţele, urgenţele şi imperativul de a performa ne deconectează de la partea ascunsă a minţii noastre.

„Meditaţi cu noi. 21 de experţi în meditaţie vă sfătuiesc şi vă îndrumă”

„Meditaţia, ca orice exerciţiu de viaţă interioară, nu este o repliere asupra propriei persoane, ci o modalitate de a ne deschide către lume, de a o înţelege, pentru a reveni apoi asupra noastră mai calmi şi mai lucizi; este opţiunea pentru o modalitate de a răspunde inteligent situaţiilor de viaţă, în loc de a reacţiona impulsiv”, spune Christophe André. Alături de el, alţi 20 de experţi oferă în cartea Meditaţi cu noi o varietate de căi formative, de convingeri şi de sfaturi ale unor maeştri ai meditaţiei, ale unor persoane din sistemul de sănătate ori ale unor specialişti deschişi la contemplare, filozofie şi religie.

„Stările sufleteşti. Învăţarea seninătăţii”

Bună dispoziţie, pace interioară, încredere, seninătate, dar şi gânduri negre, nelinişte, nostalgie, enervare, disperare… Amestec subtil de emoţii şi gânduri, stările noastre sufleteşti sunt inima legăturii noastre cu lumea. Mereu prezente, mereu influente, ele însoţesc fiecare moment al vieţii noastre. Christophe André ne învaţă în cartea Stările sufleteşti. Învăţarea seninătăţii să coborâm în noi, să intrăm în contact cu stările noastre sufleteşti şi să le controlăm, ceea ce poate schimba totul în viaţa noastră.

„Imperfecţi, liberi şi fericiţi. Practici ale stimei de sine”

Să fii în sfârşit tu însuţi. Să nu îţi mai pese de impresia pe care o faci. Să acţionezi fără să te temi nici de eşec, nici de judecata altora. Să nu mai tremuri la gândul respingerii. Şi să îţi găseşti liniştit locul printre ceilalţi. Cartea aceasta vă va ajuta să înaintaţi pe calea stimei de sine, să o construiţi, să o reparaţi, să o protejaţi. Ea vă va ajuta să vă acceptaţi şi să vă iubiţi, chiar dacă sunteţi imperfecţi. Nu ca să vă resemnaţi, ci ca să evoluaţi mai bine. Imperfecţi, dar liberi şi fericiţi.