4 din 10 români, nemulțumiți de salariu. Cum procedează când vor să primească mai mulți bani de la angajator și ce fac dacă acesta refuză

  • Publicat:
4 din 10 români, nemulțumiți de salariu. Cum procedează când vor să primească mai mulți bani de la angajator și ce fac dacă acesta refuză
Foto: Shutterstock

Aproape 40% dintre angajații români sunt nemulțumiți de salarii, dar nu prea știu cum să procedeze atunci când vor o mărire. Discuția cu angajatorul pe acest subiect le provoacă disconfort și mulți cred că majorarea salariului nu ar fi mai mare de 10%, arată un sondaj recent efectuat de o platformă de recrutare online. 

Doar 10,7% dintre angajații români nu au niciun motiv de nemulțumire din acest punct de vedere, în vreme ce 49,8% spun că este OK, iar 39,4% dintre participanți declară că nu sunt mulțumiți de salariul lor.

Citește și: Ce salarii au medicii din România, în 2023.

Câți bani cred românii că pot obține în urma renegocierii salariului

O eventuală renegociere salarială pare a fi o soluție pentru un procent destul de mic de angajați, în condițiile în care nu cred că ar putea veni cu argumente care să-i convingă pe manageri să acorde majorarea dorită. Astfel, 42% spun că o discuție în acest sens ar putea să le aducă un plus de maximum 10%, 37,7% cred că ar putea obține între 10% și 20%, iar 13,1% între 20% și 30%. Doar 3,1% au încredere că o renegociere le-ar putea crește salariul cu 30-40%, 2% între 40% și 50% și 2,1% peste 50%.

Citește și: Fenomenul „quiet firing” sau concedierea silențioasă. 7 semne că nu ești apreciată la locul de muncă

Nemulțumiți de salariu, dar neîncrezători în capacitatea de negociere

„Mulți candidați se plâng de faptul că nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii și că o astfel de discuție cu managerul lor le provoacă o stare accentuată de disconfort. Asta se întâmplă nu doar atunci când poartă discuția din poziția de angajat, ci și în fazele finale ale recrutării.

De asta, spre exemplu, aproape jumătate dintre respondenți au spus că, de-a lungul carierei, cele mai multe majorări salariale le-au primit fără să le ceară. 35,3% le-au primit doar după ce le-au cerut, în timp ce pentru 16,6% este greu să facă o estimare”, declară Ana Călugăru, reprezentant al platformei de recrutare online.

32,1% dintre respondenți se plâng de faptul că, deși încearcă să negocieze, rar li se întâmplă să obțină suma dorită. 20,9% recunosc că nu le place și nu se descurcă deloc să negocieze, de aceea acceptă mereu oferta propusă de angajator. Mai puțin de o treime au încredere în ei înșiși că se descurcă foarte bine, de vreme ce aproape întotdeauna au reușit să obțină sumele dorite, în timp ce pentru 20,7% este greu să facă o evaluarea a capacităților de negociere pe care le au.

În plus, sondajul mai arată că 39,6% dintre participanți nu și-au mai negociat salariul de la angajare, în timp de 19,5% au făcut acest lucru la începutul anului. Pentru 18,4% a trecut mai mult de un an de la ultima negociere, iar 6,5% au trecut prin această etapă în ultima lună. 15,8% spun că nici nu-și mai amintesc când s-a întâmplat ultima oară acest lucru.

Citește și: Te gândești să schimbi jobul? Câți bani să ai puși deoparte

Ce strategii adoptă românii pentru a obține bani în plus la salariu

Atunci când vor să obțină o mărire salarială, 54,6% adoptă metoda clasică de a prezenta managerului realizările profesionale pe care le-au avut în ultima perioadă.

14,8% spun direct că nu se mai simt motivați de salariul actual, 10% justifică această cerere prin creșterea prețurilor din ultimul an și tot atâția fac o cercetare prealabilă asupra salariilor care se oferă în piață, pentru aceeași poziție, și prezintă datele managerului.

„O altă strategie la care angajații au apelat destul de mult în ultimul an a fost aceea de a veni cu o contraofertă primită din partea unui alt angajator. Nu este neapărat o variantă câștigătoare și mulți manageri tind să aibă o reacție adversă față de angajații care procedează astfel”, explică Ana Călugăru.

Citește și: 10 semne că eşti un workaholic. Dependenţa de muncă nu e sănătoasă!

Ce fac românii dacă nu primesc mărirea salarială cerută

Pe de altă parte, în cazul în care nu primesc mărirea salarială așteptată, 41% dintre angajați încep să își caute un job nou, iar 23,9% chiar îi spun textual managerului că vor începe să facă demersuri în acest sens.

22,6% declară că înțeleg situația și, în consecință, așteaptă o perioadă în care lucrurile să meargă mai bine din punct de vedere financiar pentru companie. Aproape 10% privesc un refuz din partea managerului ca pe un puternic factor demotivator.

Cu toate acestea, cei mai mulți dintre respondenți nu s-ar grăbi să accepte un nou job dacă oferta salarială nu ar fi de cel puțin 30% peste salariul actual – asta declară o treime dintre participanții la sondaj. 22,6% ar pleca în altă parte pentru cel puțin 20% și 14,3% pentru cel puțin 50% în plus. 12,2% nu ar face schimbarea pentru mai puțin de 40%, iar 10,2% și-ar da demisia doar dacă ar avea în față o ofertă dublă. Cei foarte nemulțumiți de jobul actual (11,2%) ar accepta și un salariu cu maximum 10% mai mare.

Sondajul a fost realizat în luna septembrie a acestui an, pe un eșantion de 1.389 de respondenți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională, direct de la ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?