Stii ce-ai de facut daca ai ramas insarcinata?

Sarcina presupune luarea unor masuri de protectie pentru santatea mamei si a copilului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Stii ce-ai de facut daca ai ramas insarcinata?
Stii ce-ai de facut daca ai ramas insarcinata?

Mananca asta. Nu manca cealalta. Fa asta. Nu fa cealalta. Femeile insarcinate sunt bombardate cu sfaturi menite sa le ajute sa se simta bine si sa nasca un bebelus sanatos. E greu sa tii pasul cu atatea indrumari. Iata o lista cu cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le respecti:

Asigura-te ca ai parte de toate vitaminele si mineralele esentiale. Alimentatia obisnuita nu acopera cantitatea lor necesara. De aceea ar fi bine sa intrebi un doctor daca suplimentele sunt bune pentru tine.

– Consuma 0,4 mg de acid folic in fiecare zi. O cantitate suficienta de acid folic reduce in mod considerabil sansele de a da nastere unui copil cu malformatii. Il gasesti in soia, fasole alba, spanac gatit, salata verde, suc de portocale, suc de ananas, seminte de floarea soarelui.

Mentine-ti greutatea in limite normale. Femeile care se ingrasa mai mult decat este recomandabil in timpul sarcinii, risca sa devina obeze.

Fa miscare! Facand exercitii usoare si regulate te ajuti si pe tine si pe copilul tau. Intreaba un specialist care sunt exercitiile recomandate pentru aceasta perioada

Dormi in jur de 7-9 ore pe noapte.

Fii relaxata. Daca poti, controleaza stresul din viata ta. Stabileste limite atat pentru tine, cat si pentru ceilalti. Pastreaza-ti timpul si energia in folosul tau.

Fa-ti un vaccin antigripal. O gripa poate fi periculoasa pentru unele femei insarcinate. Este recomandat ca toate femeile care au cel putin 14 saptamani de sarcina sa faca un vaccin antigripal.  

– Consulta un doctor inainte de a lua orice fel de medicamente. Chiar si cele naturiste iti pot afecta copilul.

Mergi la doctor regulat.

Nu consuma peste cu mult mercur, precum tonul, stiuca, pestele sabie si rechinul.

Ai grija la alimentele expirate!
 
– Nu folosi substante chimice. Produse precum erbicide, pesticide, vopsele, uleiuri si cateva dintre solutiile pentru curatare pot fi periculoase pentru tine si copilul tau. Daca trebuie sa folosesti aceste produse, poarta  masca respiratorie, manusi si mentine camera bine ventilata.

 – Nu curata sau schimba culcusul pisicii. Daca ai o pisica, roaga pe altcineva sa aiba grija de ea intrucat fecalele ei contin un parazit periculos pentru bebelusul tau.

– Nu folosi spray-urile si servetele umede pentru zona intima sau spuma de baie pentru ca pot irita zona vaginului si determina cresterea riscului de infectie urinara.

– Evita baile fierbinti si saunele. Temperaturile ridicate pot dauna copilului sau te pot face sa lesini.

– Nu te expune inutil radiatiilor. Acestea sunt o forma de risc pentru ca bebelusul tau sa dezvolte ulterior cancer.

– Renunta la fumat. Fumatul in timpul sarcinii poate duce la o nastere prematura.

– Nu consuma alcool si droguri.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”