Alimentatia sanatoasa previne cancerul de colon

Alimentatia are un rol deosebit de important in prevenirea bolilor intestinale, implicit a cancerului de colon.
  • Publicat:
Alimentatia sanatoasa previne cancerul de colon
Alimentatia sanatoasa previne cancerul de colon

Alimentatia are un rol deosebit de important in prevenirea bolilor intestinale, implicit a cancerului de colon. Nutritionistii recomanda tuturor persoanelor, indiferent de varsta, sa consume leguminoase si cereale integrale, care sunt bogate in fibre. Acestea constituie baza unei alimentatii echilibrate si, potrivit cercetatorilor canadieni, consumul zilnic de fibre reduce la jumatate riscul de cancer de colon.

Foarte eficienta este inulina, o fibra care stimuleaza cresterea bifidobacteriilor in intestinul gros si are capacitatea de a “impinge” substantele cancerigene afara din organism, reducand astfel riscul imbolnavirii. Ea se gaseste in radacinile sau tuberculii plantelor toamna (radacina de tataneasa, cicoare, papadie sau gulii).

Fructele sunt, de asemenea, un aliat de nadejde in lupta cu bolile colonului. Pentru a beneficia la maximum de calitatile lor este indicat sa variati culorile: mancati un mar rosu, apoi un strugure alb, o para galbena, un kiwi verde, o portocala. Si in cazul legumelor se aplica aceeasi schema: un castravete verde, apoi o rosie, o vanata, un broccoli, o ridiche. Specialistii sustin ca principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar in pigmentii plantelor.

Un studiu realizat la Institutul Karolinska din Stockholm arata ca drojdia de bere, spanacul, bananele sau cartofii, alimente bogate in vitamina B6, au un impact major asupra incidentei cancerului de colon. De asemenea, mineralele, fosforul, potasiul, magneziul, fierul, cuprul, zincul, dar si antioxidantii, vitamina E, seleniul si fitonutrientii ajuta la prevenirea acestei maladii.

Pentru a reduce riscul de cancer de colon se impune reducerea consumului de carne rosie. In aceasta categorie se regasesc carnea de vita, porc, oaie, berbec si vitel, fie ca este tocata, congelata sau proaspata. Riscul de cancer colorectal este de trei ori mai mare la persoane care consuma carne rosie mai mult de doua ori pe zi, in comparatie cu persoanele care mananca astfel de carne mai putin de o data pe saptamana.

De asemenea, foarte periculoase sunt salamurile, carnatii, crenvustii cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea uscata sau conservata prin fierbere, pateul de ficat etc. Cea mai indicata este carnea de peste care, datorita continutului de acizi grasi, inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fara betisoare in urechi!
Fara betisoare in urechi!
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”