Mituri despre sarcina la 40 de ani

Mituri despre sarcina la 40 de ani

A aștepta până la 40 de ani momentul pentru a deveni mamă este un lucru care se întâmplă destul de frecvent în societatea actuală. Motivele sunt, pentru fiecare caz, personale. Că amânarea aceasta poate pune sub semnul întrebării obținerea unei sarcini sau că maturitatea atinsă o face pe mamă să fie una mai bună decât ar fi fost la 20 de ani sunt, de asemenea, subiecte care pot fi dezbătute, aruncându-se în joc argumente pro și contra.

Și totuși, a aduce pe lume un copil la 40 de ani este o temă în jurul căreia planează o serie de mituri. Faptul că multe vedete devin mame la această vârstă poate părea încurajator și… simplu. Pe de altă parte, însă, îngrijorările sunt firești și îndreptățite. Ce este și ce nu este real în privința acestui subiect?

Demontăm câteva mituri despre sarcina la 40 de ani cu ajutorul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Orice femeie poate rămâne însărcinată la 40 de ani, iar sarcina este una ușoară

O afirmație atât de categorică este hazardată. Pentru că nu, nu este așa. Odată ajunsă la vârsta de 40 de ani, o femeie are șanse de numai 5% de a rămâne însărcinată pe cale naturală, comparativ cu șanse de 20%, cât are la 30 de ani.

Obținerea unei sarcini nu este imposibilă, dar trebuie avut în vedere faptul că cel mai valoros factor este vârsta. Și că cel care afectează succesul este timpul. Explicația stă în scăderea constantă a numărului de ovocite și a calității acestora, declin care trece un prag la începutul vârstei de 30 de ani și se accelerează la sfârșitul ei, spune dr. Vythoulkas.

Problemele de fertilitate sunt întotdeauna ale femeii

Fals – la fel ca multe alte mituri despre sarcina la 40 de ani! Această credință nu doar că este învechită, dar și total falsă, lucru demonstrat de statistici și de experiența specialiștilor în infertilitate. Problemele existente sub acest aspect sunt cât se poate de reale și… echitabil împărțite între cele două sexe.

Vârsta bărbatului nu contează atunci când se încearcă obținerea unei sarcini

Vârsta contează atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Dacă în cazul femeilor succesul ține în principal de rezerva ovariană care se diminuează în timp, în cazul bărbaților ține de numărul, calitatea și motilitatea spermatozoizilor, care, de asemenea, sunt influențate de trecerea timpului, adaugă medicul.

Un istoric familial de fertilitate elimină posibilitatea de a avea probleme sub acest aspect

Da, există o componentă genetică a funcției ovariene și o corelație între capacitatea mamei și a bunicii de a concepe la o vârstă mai înaintată. Cu toate acestea este un factor foarte limitat și nu poate oferi asigurări.

Dacă există antecedente de menopauză precoce, acest lucru crește probabilitatea unei probleme. Potențialul de fertilitate și rezerva ovariană sunt individuale, completează specialistul în infertilitate.

Mamele mai în vârstă sunt mai puțin susceptibile de a naște gemeni

În mod surprinzător, mamele mai în vârstă au o probabilitate mai mare de a concepe gemeni.

Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, hormonul său foliculostimulant crește. Nivelurile ridicate de FSH pot provoca eliberarea a două sau mai multe ovocite, ceea ce poate duce la sarcină gemelară. Probabilitatea conceperii de gemeni este de 1/80 la 25 de ani și 1/40 la 42 de ani, explică dr. Andreas Vythoulkas.

Dacă ai un stil de viață sănătos și ești în formă nu va fi o problemă să rămâi însărcinată pe cale naturală

Mănânci rațional, echilibat, bio. Faci sport. Ești normoponderală. OK, dar nu este de ajuns!

Un stil de viață sănătos poate crește nivelul de fertilitate și poate ajuta la echilibrarea tulburărilor ovulatorii, însă nu influențează declinul numărului și calității ovocitelor rezervei ovariene, atenționează medicul.

În perioada perimenopauzei nu poți rămâne însărcinată

În anii care preced menopauza, caracterizați de reducerea numărului și calității ovocitelor, posibilitatea de a rămâne însărcinată este mult redusă, nu total absentă! Așa că, da, surprize pot exista.

Însă, din păcate, în aceeași măsură există și riscul de avort spontan, care crește la femeile cu vârsta peste 40 de ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”