Autismul se tratează? Răspunde dr. Ioana Andreica

Clinicianul recomandă intervenții comportamentale și educaționale vizând dezvoltarea abilităților lipsă, stimularea comunicării verbale sau prin pictograme, gesturi, etc.
  • Publicat:
Autismul se tratează? Răspunde dr. Ioana Andreica
Autismul se tratatează? foto Shutterstock

În cadrul evenimentului ”Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști” ediția a IX-a, organizată de Alianța Națională de Boli Rare România am avut ocazia să stăm de vorbă cu dr. Ioana Andreica, medic primar psihiatrie pediatrică despre autism și tratamentul și terapiile ce se aplică în țara noastră.

 

CSÎD: Cum sunt definite tulburările din spectrul autist, unde este încadrată și afecțiunea numită popular autism?

Dr. Ioana Andreica: Conform DSM 5 (Ediția 5 a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale al Asociației Americane de Psihiatrie) Tulburările din Spectrul Austist (TSA) sunt un grup de tulburări de neurodezvoltare care afectează 2 domenii principale ale dezvoltării: comunicarea socială și interesele restrânse, particulare, stereotipe.

Ce tip de terapii, tratamente sunt alese pentru pacienții cu autism

CSÎD: Cum debutează tratamentele, terapiile la copiii care au fost diagnosticați cu tulburări din spectrul autist?

Dr. Ioana Andreica: Clinicianul recomandă intervenții comportamentale și educaționale vizând dezvoltarea abilităților lipsă, stimularea comunicării verbale sau prin pictograme, gesturi, etc. Coroborând informațiile obținute în urma evaluării copilului se elaborează un plan personalizat de intervenție la acel caz, ținând cont de gradul de afectare dar și de abilitățile pe care le are.

CSÎD: Ce sunt intervențiile comportamentale?

Dr. Ioana Andreica: Intervențiile comportamentale se bazează pe principiile învățării de bază, folosind tehnicile ABA (Applied Behavioral Analysis), prin care sunt folosite sistematic strategii de modificare a comportamentului cu semnificație socială. ABA a fost validată prin studii ca având șanse de recuperare în TSA, dacă este folosită intensiv (până la 40 ore/săpt), de către persoane formate special în această tehnică și folosind intervenții individualizate.

CSÎD: Ce abordări se aleg pentru pacienții care pe lângă autism au și alte afecțiuni – depresie, tulburări de somn?

Dr. Ioana Andreica: În cazul tulburărilor comorbide TSA (ex. ADHD, Tulb anxioase, depresie, tulburări de somn, psihoze), în funcție de patologia asociată, se poate recomanda tratament medicamentos. Prognosticul depinde de mai mulți factori, cum ar fi prezența întârzierii în dezvoltare, a afectării neurologice, ș.a.m.d.

Câți dintre copiii cu autism se recuperează?

CSÎD: Ce rată de succes au aceste terapii, tratamente pentru copiii cu tulburări din spectrul autist?

Dr. Ioana Andreica: Până la 50% dintre copiii cu tulburări din spectrul autist se recuperează după câțiva ani de intervenție ABA  susținută, dacă terapia a început în primii 5 ani de viață.

Adulții cu autism nu pot beneficia de terapii decontate de CNAS în România

CSÎD: Ce se întâmplă cu copiii cu autism când devin adulți? Mai pot face terapii?

Dr. Ioana Andreica: În România, pentru adulții cu autism CNAS nu decontează servicii de terapie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan