Crezi că copilul tău ar putea fi autist? Dr. Ioana Andreica explică semnele la care să fii atent

Familiile care suspectează că un copil ar putea avea autism trebuie să se adreseze în primul rând psihiatrului de copii și adolescenți pentru o evaluare a copilului.
  • Publicat:
Crezi că copilul tău ar putea fi autist? Dr. Ioana Andreica explică semnele la care să fii atent
Semne și simptome ale tulburărilor din spectru autist, foto Shutterstock

Părinții au numeroase griji privind sănătatea și dezvoltarea copiilor lor încă din faza de făt. Multe sunt legate și de dezvoltatea psihică și abilitățile sociale corespunzătoare vârstei. În cadrul evenimentului Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști ediția a IX-a, organizată de Alianța Națională de Boli Rare România am întrebat-o pe dr. Ioana Andreica, medic psihiatru pediatric, ce semne și simptome au tulburările din spectrul autist și la ce vârste apar.

CSÎD: Ce semne și simptome trebuie să îi îngrijoreze pe părinții cu copiii mici în legătură cu dezvoltarea psihică și vizavi de tulburările din spectrul autist?

Dr. Ioana Andreica: Semne precoce sunt: absența zâmbetului social până la vârsta de 6 luni. Dacă copilul nu gângurește, nu lalalizeaza sau nu folosește gesturi simple până la vârsta de 12 luni, nu folosește cuvinte până la vârsta de 16 luni, sau nu utilizează propoziții din 2 cuvinte până la vârsta de 24 de luni, nu privește în ochi persoanele apropiate,  nu aduce să arate obiecte de interes, nu răspunde la propriul nume, la  vocea persoanelor cunoscute sau dacă pierde anumite abilități deja dobândite.

Diagnosticarea cât mai precoce a tulburărilor din spectrul autist este indicată

CSÎD: De ce este bine ca părinții să monitorizeze atent aceste lipsa manifestărilor considerate normale în dezvoltare?

Dr. Ioana Andreica: Diagnosticarea timpurie a Tulburărilor de spectru autist permite începerea intervenției precoce menită să crească nivelul interesului social (creșterea comportamentelor de imitare, stimularea interacțiunii sociale, creșterea capacității de comunicare socială – copilul începe „să învețe să învețe”.

La medicul de familie, la psihiatrul pediatriac trebuie să se adreseze părinții ai căror copii nu prezintă manifestările specifice de dezvoltare pentru vârsta copiiilor lor

CSÎD: La ce specialist trebuie să se adreseze părinții care își suspectează copiii de autism?

Dr. Ioana Andreica: Familiile care suspectează că un copil ar putea avea autism trebuie să se adreseze în primul rând psihiatrului de copii și adolescenți pentru o evaluare a copilului în vederea confirmării/infirmării diagnosticului de TSA. În cazul prezenței la copil în jurul vârstei de 1 an a unor semne precoce care ar indica o suspiciune de TSA familia se poate adresa medicului de familie pentru un screening folosind scala M-CHAT.

Scala M-chat, o etapă premergătoare diagnosticului în tulburările de spectru autist

CSÎD: Ce este scala M-Chat?

Dr. Ioana Andreica: Această scală nu este un instrument de diagnostic, dar poate fi folosită atât de către specialiști cât și de către alți profesionști (ex MF ) pentru a realiza o evaluare succintă a riscului de TSA, fiind o etapă premergătoare consultului medical la un psihiatru pentru copii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân