Dr. Ioana Andreica: despre cauzele autismului și problemele cu care se confruntă copiii cu autism în România

Copiii români diagnosticați cu tulburări din spectrul autist se confruntă cu accesul îngreunat la terapiile gratuite, dar și cu probleme de integrare în sistemul de învățământ de masă
  • Publicat:
Dr. Ioana Andreica: despre cauzele autismului și problemele cu care se confruntă copiii cu autism în România
Dr. Ioana Andreica vorbește despre cauzele autismului, foto Shutterstock

În cadrul evenimentului Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști ediția a IX-a, organizată de Alianța Națională de Boli Rare România am stat de vorbă cu dr. Ioana Andreica, medic primar psihiatrie pediatrică despre factorii implicați în declașarea Tulburărilor din Spectru Autism. Am aflat și cauzele atribuite autismului, dar și dificultățile cu care se confruntă un copil diagnosticat cu autism în țara noastră.

 

CSÎD: Cum definiți tulburările din spectrul autist?

Dr. Ioana Andreica: Conform DSM 5 (Ediția 5 a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale al Asociației Americane de Psihiatrie) TSA sunt un grup de tulburări de neurodezvoltare care afectează 2 domenii principale ale dezvoltării: comunicarea socială și interesele restrânse, particulare, stereotipe.

Tulburările din spectru autist – din ce cauze se declanșează

CSÎD: Ce cauze are autismul?

Dr. Ioana Andreica: TSA este o tulburare complexă care implică mai multe gene, însă sunt implicați și factori de mediu (ex. expunerea antenatală la anumite substanțe, vârsta parentală avansată).

Tipuri de autism

CSÎD: Câte tipuri de autism există?

Dr. Ioana Andreica: Manifestările clinice ale TSA sunt diferite ca tip și intensitate la persoanele cu autism, depinzând de diferitele cauze genetice și de factorii de mediu implicați. Acestea determină diferite grade de afectare a funcționalității persoanelor afectate; toate tipurile de afectare au fost reunite sub denumirea de spectru autist, menită să sublinieze această diversitate de manifestări.

Accesul la terapie gratuită pentru copiii cu autism este întârziat

CSÎD: Cu ce probleme se confruntă în România un copil autist?

Dr. Ioana Andreica: Accesul la terapie gratuită în centrele de recuperare este întârziat și limitat, pe baza unei liste de așteptare, care poate dura câteva luni-ani. Numărul (încă) limitat (dar în creștere) de specialiști în analiza comportamentală, centre de recuperare insuficiente, mai ales în mediul rural. Există de asemenea în unele cazuri dificultăți de integrare a copiilor cu TSA în învățământul de masă, atât datorită neadaptării curriculei, cât și ca urmare a bullying-ului și stigmatizării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân