Calitatea spermei se degradează odată cu înaintarea în vârstă. Domnilor, faceţi copii până la 40 de ani!

Calitatea spermei se reduce pe măsură ce trec anii, așa că bărbații ar trebui să se grăbească dacă vor un copil.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Calitatea spermei se degradează odată cu înaintarea în vârstă. Domnilor, faceţi copii până la 40 de ani!

Infertilitatea masculină reprezintă o problemă care reduce semnificativ şansele de concepere a unui copil. Potrivit statisticilor, 13 din 100 de cupluri nu reuşesc să conceapă, iar peste o treime din cazuri sunt atribuite infertilităţii masculine. Fumatul, stresul, regimul bazat de alimente nesănătoase şi odihna insuficientă sunt doar câţiva dintre factorii care reduc şansele obţinerii unei sarcini a partenerei.

Medicul Konstantinos Vakalidis, specialist Urologie-Andrologie, ne-a acordat câteva informaţii preţioase referitoare la calitatea spermei infertilitatea masculină în general.

Infertilitatea masculină nu are simptome

Când se vorbeşte despre infertilitate, se face mai mult referire la cea feminină şi mult mai puţin la cea masculină. Însă, aşa cum s-a observat în ultima vreme, ambii parteneri pot avea astfel de probleme, de aceea ar fi bine ca infertilitatea masculină să fie tratată cu cel puţin aceeaşi seriozitate. Care sunt principalele cauze care duc la infertilitate masculină?

Varicocelul, azoospermia, inflamărie sistemului de reproducere şi infertilitatea idiopatică (de cauză necunoscută, dar în cel mai mic procent) sunt cele mai des întâlnite cauze ale infertilităţii la bărbaţi. De cele mai multe ori, fertilitatea masculină scăzută nu prezintă simptome, starea de fapt fiind constatată odată cu prima analiză a materialului seminal, spune dr. Vakalidis.

Aşadar, este bine să le spunem domnilor că problemele lor de infertilitate sunt uşor de diagnosticat. 

Spre deosebire de femei, la care problemele sunt investigate prin analize mai complexe şi unele dintre ele chiar invazive, la bărbaţi se poate pune un diagnostic clar în urma unei simple spermograme.

Recoltarea de spermă în acest scop este complet neinvazivă şi nedureroasă, aşa că nu ar trebui ca bărbaţii să se teamă de acest lucru.

Spermograma este primul pas, apoi, în funcţie de istoricul pacientului şi de eventualele probleme apărute, mai poate fi vorba despre tot felul de analize: culturi pentru diferite tipuri de microorganisme, analize hormonale, biochimice şi imunologice, dacă mergem mai în profunzime poate fi vorba despre un control genetic şi investigaţii imagistice”, adaugă specialistul.

Calitatea spermei – multor bărbaţi le este ruşine să meargă la medic

Sunt multe cupluri care au această problemă, bărbaţilor le este ruşine să vină la o consultaţie de infertilitate şi de aceea femeile sunt cele care îi aduc de cele mai multe ori la medic. Şi apropo de medic, mai trebuie să spunem ceva.

Aşa cum în cazul femeilor este important să meargă la un specialist în probleme de infertilitate, nu la orice medic ginecolog, acelaşi lucru este valabil şi în cazul bărbaţilor. Este important să meargă la un specialist în probleme de infertilitate masculină. Şi este important să vină la consultaţie ambii parteneri ai cuplului care îşi doreşte să aibă copii, afirmă dr. Vakalidis.

Când e bine să consulte cuplul un medic? Dacă, timp de un an, cuplul nu obţine o sarcină pe cale naturală, atunci trebuie să consulte un medic specialist, răspunde specialistul.

Cum poate fi prevenită infertilitatea masculină

Există numeroase analize ce pot depista cauza infertilităţii masculine, dar nu putem oare să prevenim din start această problemă? Specialistul consultat de noi spune că da, putem preveni într-o anumită măsură infertilitatea.

„O altă cauză posibilă a infertilităţii masculine este stresul social, cu tot ce presupune el: fumatul, dieta inadecvată, sedentarismul. Dacă ne îmbunătăţim calitatea vieţii eliminând aceşti factori, atunci există posibilitatea îmbunătăţirii spermogramei.

Rezultatele se văd însă în timp, nu imediat  ce luăm decizia de schimbare a stilului de viaţă. Starea bună de sănătate a bărbaţilor se vede în spermogramă”, confirmă dr. Vakalidis.

CSÎD: Din experienţa dumneavoastră în acest domeniu, aţi observat o creştere a cazurilor de infertilitate masculină în ultima vreme?

Dr. Konstantinos Vakalidis: Da, există o creştere şi aceasta este cauzată în special de faptul că în zilele noastre cuplurile îşi doresc o sarcină la vârste din ce în ce mai înaintate, iar calitatea spermei se degradează odată cu înaintarea în vârstă, din pricina factorilor de mediu şi sociali.

CSÎD: Să înţelegem din asta că şi la bărbaţi este importantă vârsta la care concep un copil, nu numai la femei…

Dr. Konstantinos Vakalidis: Nu este la fel de importantă ca la femei, e adevărat. Dar ultimele studii ne arată că situaţia bărbaţilor în această privinţă s-a schimbat mult. Înainte, când stilul de viaţă era cu totul altul, nu era o problemă ca bărbaţii să aibă copii şi la 60-70 de ani. Azi, nu mai este la fel de valabil acest lucru. Chiar dacă produce material genetic, este importantă şi calitatea acestuia, de aceea este bine ca bărbaţii să încerce să aibă copii până la 40 de ani. Dar ce trebuie să retină toată lumea este că problemele de infertilitate masculină se tratează în foarte multe dintre cazuri. Există acum soluţii medicale pentru majoritatea problemelor de acest gen, important este să se prezinte la medicul specialist pentru un tratament corect.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”