Dr.  Mihai Craiu: „Trebuie să dezinfectăm cu rațiune, nu cu emoție”

Despre folosirea responsabilă a dezinfectanților, medicul pediatru explică ”Când venim cu un bombardament de chimicale, nu facem bine.”
  • Publicat:
Dr.  Mihai Craiu: „Trebuie să dezinfectăm cu rațiune, nu cu emoție”
Dr Mihai Craiu, foto arhivă

Doctorul Mihai Craiu a vorbit despre efectele infecției cu virusul SARS-CoV-2 la copii într-o conferință live, la Pacientul 2.0. I-am adresat și noi întrebări despre efectele secundare ale dezinfectanților asupra mediului înconjurător și asupra sănătății. Pediatrul atrage atenția asupra cantității de substanțe dezinfectante folosite pentru a dezinfecta mâinile copiiilor, dar și a modului de aplicare.

O bună parte din miliardele de măşti, mănuși de unică folosință folosite de noi toți de când a fost declarată pandemia de coronavirus vor ajunge în oceane într-un final. La fel și substanțele dezinfectante folosite de noi toți – clor, alcool etc – ajung în ape. Iar în ape ele dăunează sănătății organismelor și microorganismelor care trăiesc acolo.

Dar până acolo, substanțele dezinfectante folosite în exces dăunează și sănătății noastre. A se folosi responsabil substanțele dezinfectante. Iar copiii trebuie feriți să inhaleze alcool. Ori de câte ori este posibil, spălarea pe mâini cu apă și săpun (cel puțin 20 de secunde spuma trebuie lăsată să acționeze) reprezintă o soluție ecologică, sănătoasă, economică și eficientă. 

 Nu suntem sterili, deci nu trebuie să exagerăm cu dezinfectanții

CSÎD: Ce efecte negative au cantitățile mari de substanțe dezinfectante asupra sănătății?

Dr. Mihai Craiu: În principiu, excesul de substanțe dezinfectante produce un grad de dimicrobism, adică strică ecologia.

Noi nu suntem sterili. Nici măcar pe mâini. Microbiomul uman din tubul digestiv are un număr de celule de 10 ori mai mare decât toate celulele corpului omenesc. Deci avem tot felul de microbi pe noi. Când venim cu un bombardament de chimicale, nu facem bine.  

Copiii nu trebuie să inhaleze alcool când le dezinfectați mâinile

CSÎD: Cum să folosim responsabil față de sănătatea personală și față de natură dezinfectanții?

Dr. Mihai Craiu: Copiilor nu trebuie să li se spray-eze dezinfectante în zona feței pentru că ei pot inhala alcoolul. Trebuie să dezinfectăm cu rațiune, nu cu emoție.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Mituri despre sarcina la 40 de ani
Mituri despre sarcina la 40 de ani
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”