Îți întrebi copilul în fiecare zi ce a făcut la școală și nu afli mare lucru? Îți spunem o metodă mai eficientă de a-l face să vorbească

  • Publicat:
Îți întrebi copilul în fiecare zi ce a făcut la școală și nu afli mare lucru? Îți spunem o metodă mai eficientă de a-l face să vorbească

„Cum a fost la școală?” și „Cum ți-a fost ziua?” nu sunt cele mai bune întrebări de pus copiilor după o zi la școală, conform psihologilor. Majoritatea adulților vor ca după muncă să se relaxeze, nu să vorbească tot despre asta. Abia așteaptă să ajungă acasă și să iasă cu totul din tensiunea și stresului jobului. Ei bine, copiii sunt exact la fel. Mintea lor are nevoie de pauză, așa că se concentrează pe joacă și odihnă.

Cum a fost la școală?” și „Cum ți-a fost ziua?” sunt întrebări destul de vagi, care par mai degrabă rutină și nu venite din interes real, așa că nu este de mirare că cei mici răspund cu „bine”, „nimic interesant”, „ce am făcut și ieri”, „bună”.

Fii conștient că a întreba „Cum a fost la școală?” nu îți va aduce informații noi și nici nu te va ajuta să ai o conexiune reală cu copilul tău. Și totuși, ce poți face pentru a afla detalii din viața lui de școlar?

Ce să spui imediat după școală

În primul rând trebuie să ai răbdare până ce copilul este pregătit să vorbească. Apoi, concentrează-te pe cum te simți tu atunci când îți vezi copilul după niște ore de absență și spune-i cât ești de bucuros că îl vezi. Observă ce stare are când iese de la școală. Este vesel, este trist, pare abătut sau mai degrabă plin de entuziasm? „Încearcă să îi identifici emoția dominantă și să o denumești”, spune psihologul Andreea Cristea. De exemplu, ai putea spune „Pari cam trist azi, ceva te-a supărat, cel mai probabil”. Este posibil să se deschidă, odată ce și-a identificat emoția și a văzut că îl înțelegi. „Nu este nevoie să fii intruziv și, orice ai face, nu întreba cine a declanșat conflictul în centrul căruia s-a aflat. Lasă-l să îți spună doar ce poate, pentru că, altfel, el va retrăi starea de atunci și se va bloca”, adaugă psihologul. 

Când să vorbești cu copilul tău

În loc să îl întrebi despre ziua lui imediat ce ai plecat din poarta școlii, mai bine așteaptă până te asiguri că a ieșit de sub efectul școlii și este mai calm și mai relaxat. Un moment bun este seara, înainte de culcare, mai ales dacă sunteți obișnuiți să petreceți acest timp împreună. „Într-un spațiu familiar, când este relaxat și se simte în siguranță, este mai probabil să povestească ce a făcut peste zi”, spune psihologul Andreea Cristea. 

În cazul copiilor mai mici, să-i implici într-o activitate poate fi un bun punct de plecare, pentru afla cum le-a fost ziua. „Leagă-te de ceva ce fac bine și pune-o pe seama școlii și a ce a învățat în ultima vreme. Așa, copilul nu se va simți ca și cum este intervievat, ci va fi dispus să dea detalii despre acțiunile care l-au adus în punctul a face ceva foarte bine”, spune psihologul. 

Ce să îl întrebi în loc de „Cum a fost la școală?” și „Cum ți-a fost ziua?”

Cea mai sigură metodă pentru a-l face să ți se destăinuie este să începi tu. Povestește-i despre ceva ce ți s-a întâmplat ție în ziua respectivă, spre exemplu. „Este foarte important să fii sincer, nu elabora povești doar pentru că tu vrei să creezi o legătură într cum ți-a fost ție ziua și cum i-a fost lui ziua. Vorbește despre ceva real, ceva care te-a făcut să râzi, te-a surprins, te-a făcut să te gândești la ei, cineva cu care ai vorbit, ce ai mâncat pentru prânz, cum te-ai simțit azi. Astfel, copilul va vrea să îți povestească și el despre cum a fost ziua lui”, spune psihologul Andreea Cristea.

Evită să îi pui întrebări la care poate răspunde cu „da”, „nu” sau „nu știu”. 

Poți încerca una sau mai multe dintre următoarele întrebări:

„Ce te-a făcut să râzi azi?”

„Care a fost lucrul tău preferat care s-a întâmplat azi?”

„Ce ți-a plăcut cel mai mult la timpul de joacă sau la prânz azi?”

„Ce a spus amuzant (un profesor sau prieten) azi?”

Este la fel de important să vorbești și despre emoții, așa că îl mai poți întreba și lucruri precum:

„Te simțeai trist azi când te-am luat de la școală? Ce te-a făcut să te simți mai bine?”

„Care a fost lucrul cel mai dificil pentru tine, dar l-ai făcut oricum?”

„A fost vreun moment în care te-ai simțit singur? Și ce ai făcut în legătură cu asta?”

„Copiii sunt ființe independente, cu nevoi specifice și frământări pe care le iau foarte în serios, așa că, dacă îl obișnuiești de mic să comunice și să spună ce are pe suflet, validându-i în primul rând emoțiile, vei crește un adult sănătos și fericit”, spune psihologul Andreea Cristea. 

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân