5 lucruri pe care trebuie să le știi ca părinte despre întârzierile în dezvoltare ale copiilor

Copii sunt diferiți, au nevoi și ritmuri de dezvoltare diferite. Înainte să îți faci griji că cel mic nu vorbește sau nu se îmbracă singur, în comparație cu colegul lui de grădiniță de aceeași vârstă, află câteva lucruri despre întârzierile în dezvoltare ale copiilor.
  • Publicat:
5 lucruri pe care trebuie să le știi ca părinte despre întârzierile în dezvoltare ale copiilor

Ritmul de dezvoltare a copiilor este foarte diferit de la un copil la altul. Unii pot avea nevoie de mai mult ajutor decât alții pentru a-și dezvolta abilitățile necesare odată cu înaintarea în vârstă. Nu trebuie să îți faci griji dacă micuțul tău întâmpină dificultăți în atingerea acelorași praguri ca alții de vârsta lui. 

Iată câteva lucruri comune pe care ar trebui să le știi despre întârzierile în dezvoltare în calitate de părinte, pentru a-i ajuta cel mai bine pe copiii tăi.

Orice copil poate experimenta întârzieri în dezvoltare 

Nu doar copiii cu anumite diagnostice au parte de întârzieri în dezvoltare. Un studiu realizat în perioada 2014-2018 în America a arătat că 10-15% dintre copiii preșcolari au întârzieri în dezvoltare, dar și  17,3% dintre copiii cu vârste cuprinse între trei și 17 ani, deci este o situație mai frecventă decât realizează mulți părinți.

Pediatrul copilului tău poate răspunde la orice întrebări pe care le-ai putea avea în legătură cu progresul copilului în ceea ce privește abilitățile motorii fine, vorbirea și mersul. Acesta știe când apare natural fiecare abilitate în viața copiilor și când dezvoltarea copilului tău poate prezenta motive de îngrijorare.

Întârzierile în vorbire au și alte efecte secundare

Copiii încep în mod obișnuit să rostească primele sunete vocale sau cuvinte rudimentare în jurul vârstei de șase luni și apoi un vocabular mai extins se formează rapid în lunile următoare. Uneori, copiii încep această etapă aparent bine, dar au dificultăți cu efecte secundare pe care părinții nu le pot corela cu o posibilă întârziere în dezvoltarea vorbirii.

Conform logopezilor, există câteva semne care sugerează că un copil poate experimenta întârziere în vorbire: 

  • Nu poate să urmeze indicații verbale;
  • Nu este capabil să imite sunete;
  • Nu poate arăta către lucrurile pe care le vede/le vrea.

Este posibil să nu asociezi aceste lucruri cu o întârziere în vorbire, dar ele ar putea fi primele semne de avertizare pe care copilul tău le manifestă. Medicul va lua în considerare aceste indicii împreună cu istoricul medical pentru a determina dacă este sau nu motiv de îngrijorare.

Motricitatea fină poate fi o provocare

Oamenii folosesc zilnic abilitățile motorii fine, fără să realizeze asta. Acestea sunt abilități care se dezvoltă în copilărie timpurie, dar dobândirea lor poate dura mai mult pentru unii copii decât pentru alții. Încurajează-ți micuțul să participe la jocuri care implică abilități motorii fine, cum ar fi jocul cu plastilină, cuburi, obiecte foarte mici pe care să le grupeze sau ordoneze. Dacă nu pot să apuce unelte sau să gestioneze coordonarea ochi-mână, este posibil să fie necesar să participe la astfel de activități mai des, dacă vorbim despre o întârziere în dezvoltare.

Dezvoltarea abilităților de îngrijire personală pot necesita mai mult timp 

Deși când te gândești la îngrijire personală o asociezi mai degrabă cu lucruri precum aromaterapia, există abilități pentru care unii copii au nevoie de mai mult timp pentru a le dezvolta și care sunt din această categorie. Copilul tău s-ar putea să nu învețe să facă la oliță, să se hrănească singur sau să se îmbrace la fel de repede ca alți copii, dar asta nu este obligatoriu să reprezinte o problemă.

Da, aceste dificultăți ar putea fi legate de diverse întârzieri în dezvoltare, așa că monitorizarea suplimentară și verificările cu pediatrul copilului te vor lămuri în ce măsură ar trebui să iei măsuri.

Abilitățile sociale nu vin întotdeauna în mod natural 

Copiii nu dezvoltă întotdeauna în mod natural abilități sociale. De obicei, acestea apar atunci când cei mici întâlnesc alți copii de vârsta lor în creșe, grădinițe sau la întâlniri de joacă în cartier. Aceștia pot plânge înainte de a se întâlni cu prietenii sau să rămână tăcuți în preajma colegilor lor.

Unii copii cu întârzieri în dezvoltare nu dezvoltă sau nu mențin relații sociale din cauza unor probleme de dezvoltare cognitivă nediagnosticate. Nimeni nu ar putea să se bucure de timpul petrecut cu prietenii dacă nu poate ține pasul cu conversațiile, să-și articuleze gândurile sau să se joace aceleași jocuri care necesită o coordonare avansată între mâini și ochi.

Fii atent dacă observi că cel mic nu face parte dintr-un grup de prieteni. Dacă are, de asemenea, dificultăți sociale la școală, ar putea fi o idee bună să discuți cu pediatrul lui pentru a vedea dacă nu este cumva vorba de mai mult decât un caz de anxietate socială.

Chiar dacă poate părea intimidant domeniul, să înveți despre întârzierile în dezvoltare poate fi cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău, pentru că poți identifica semnalele de alarmă și apela rapid la specialiști. Viața va fi mult mai plăcută pentru toată lumea atunci când știi de ce are nevoie copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării sale.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân