3 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai un copil cu astm

Astmul este o problemă de sănătate serioasă, care poate avea consecințe din cele mai grave. Dacă ai un copil cu astm sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi, pentru a-i face viața mai ușoară.
  • Publicat:
3 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai un copil cu astm

O senzație bruscă de sufocare te face să te oprești din ce făceai. Tușești cu putere pentru a încerca să-ți eliberezi căile respiratorii, dar fără succes, iar în câteva minute simți că respiri ca printr-un pai subțire. Pereții camerei se strânge în timp ce începi să intri în panică și să respiri mai repede, un sunet aspru de șuierat confirmând ceea ce deja știi – ai o criză de astm.

Poate fi greu să înțelegi prin ce trece un copil dacă nu ai simțit niciodată disperarea absolută dată de nevoia de  aer care însoțește o astfel de criză. Iată trei lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai un copil cu astm și cum îl poți ajuta. Puteți trece împreună peste asta.

Astmul are mulți factori declanșatori posibili

Declanșatorii sunt factorii care provoacă o criză de astm și aceștia pot fi:

  • Fumul de țigară – Expunerea copiilor la fumul de țigară poate provoca crize de astm, precum și dezvoltarea astmului la copiii sănătoși. 
  • Animale de companie – Dacă un copil are alergie la pisici, câini, pasări sau alte animale de companie, ar trebui să ții animalul departe de camera lui și să cureți casa frecvent. Dacă nu este suficient, s-ar putea să fii nevoit să iei în considerare să renunți el, indiferent cât de greu ar fi. 
  • Polen – Unele persoane au crize de astm ca răspuns la alergii la anumite tipuri de polen și nu le au când pleacă în vacanță sau se mută în alt oraș. 
  • Praf, acarieni sau mucegai – Toți cei trei iritanți sunt declanșatori comuni ai astmului. Menținerea unei case curate, îndepărtarea mucegaiului și utilizarea unui filtru de aer ar putea ajuta. Schimbă des lenjeria copilului și folosește huse de protecție împotriva acarienilor pentru saltea și pernă. 
  • Poluarea aerului – Acesta este un declanșator cunoscut al crizelor de astm și dezvoltarea bolii în sine. În 2020, un medic legist a numit poluarea aerului pe post de cauză oficială a morții unei persoane pentru prima dată, când aceasta a declanșat o criză de astm fatal la un copil. Poți ține ferestrele mașinii închise când ești blocat în trafic, să eviți călătoriile în timpul orelor de vârf și să stai în interior atunci când calitatea aerului este scăzută. 
  • Exercițiile fizice – Pentru unele persoane, sportul este un declanșator. Întreabă medicul despre modalitățile în care poate totuși să facă mișcare copilul tău dacă acesta este cazul. 
  • Infecțiile respiratorii – Anumite infecții virale și bacteriene pot declanșa dezvoltarea astmului și pot provoca crize. 

Ca o boală pulmonară obstructivă care închide căile respiratorii, astmul este o afecțiune serioasă, dar tu și copilul tău îl puteți gestiona. Identificarea declanșatorilor este o parte integrantă a tratamentului.

Trebuie să iei copilul în serios 

Dacă micuțul tău spune că nu poate respira, niciodată să nu presupui că doar exagerează. Chiar și o criză ușoară de astm poate provoca dificultăți în respirație și poate fi înspăimântătoare pentru el.

Acționează imediat și oferă-i medicamentele care îl ajută sau apelează la ajutor specializat. Dacă nu este tratată imediat, o criză de astm poate duce la pierderea conștienței, leziuni cerebrale permanente sau chiar deces.

Profesorii copilului tău trebuie să știe că are astm

Copilul tău s-ar putea simți jenat în legătură cu astmul. Unii copii nu le spun profesorilor de la școală despre problemele lor de sănătate pentru că vor să se integreze.

Cu toate acestea, este foarte important să informezi personalul școlii despre starea copilului tău – în special asistenta medicală și profesorul de sport. În cazul unei crize de astm în timpul orei de educație fizică sau chiar când copilul tău este în clasă, profesorul îi poate ajuta dacă știe ce se întâmplă.

În plus, îl poți învăța pe micuțul tău să aibă grijă de el în timpul unui atac de astm. Dacă asta înseamnă să iasă din clasă pentru a-și lua inhalatorul sau să stea pe margine în timpul orei de sport, el ar trebui să știe că are voie și este încurajat să facă asta. Spune-i că o urgență de sănătate este mai importantă decât orice regulă.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân