Stațiunea din România unde astmul și alergiile își găsesc alinare

  • Publicat:
Stațiunea din România unde astmul și alergiile își găsesc alinare
Foto: Shutterstock @ Adriana Sulugiuc

Sosirea toamnei aduce multă bucurie pentru majoritatea dintre noi. Temperaturile sunt mai blânde, natura se îmbracă în cele mai frumoase culori, iar mesele se încarcă de bucate. Cu toate acestea, pentru o categorie anume, tot odată cu toamna apar și problemele de sănătate.

Afecțiunile respiratorii afectează atât copiii de toate vârstele, cât și adulții. Și, contrar așteptărilor, nu frigul în sine ne afectează sănătatea, ci mai degrabă imunitatea ne este amenințată de schimbările bruște de temperatură, la care se adaugă și încălzirea artificială. Tocmai de aceea, afecțiunile respiratorii se manifestă în special primăvara și toamna, când au loc schimbări bruște de temperatură, iar în mediu sunt prezenți diverși factori alergeni.

Astmul și alergiile, în prim-plan pe agenda toamnei

Între sfârșitul verii și începutul toamnei, cei care suferă de alergii sau astm raportează adesea o agravare a simptomelor, constând în obstrucție nazală, strănut, rinită alergică, tuse, arsură și ochi apoși, arsură sau mâncărime în gât, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

Astmul este o afecțiune cronică, de natură inflamatorie, în care căile respiratorii se îngustează, de obicei reversibil, ca răspuns la anumiți stimuli. Ca urmare, apar simptomele specifice astmului: tuse, respirație șuierătoare, respirație îngreunată.

Astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale copilăriei: până la 10% dintre copii pot suferi de ea. Cu toate acestea, astmul se poate dezvolta și la adulți, chiar și la bătrânețe. De altfel, este una dintre cele mai mari cauze de morbiditate și mortalitate din lume. Studiile arată că incidența acestei boli a crescut în ultimii 20 de ani, în special în rândul copiilor.

Astmul este complex și diferit pentru toată lumea. Dar când înțelegi cum te afectează această boală (sau pe cineva din familie) poți prelua controlul asupra sănătății tale.

Ajutorul vine din natură! 

La Băile Govora te bucuri de efectele curative ale naturii, în toate formele ei: aer puternic ozonat, izvoare cu ape minerale și o atmosferă relaxantă. Pe lângă apele magice din zonă, un alt factor natural de cură îl constituie climatul continental cu influență mediteraneeană, umiditate relativ constantă, temperaturi fără valori extreme și ușoară încărcare cu polenuri. Suficiente motive care transformă stațiunea în locul tău de vindecare, ameliorare și recuperare. În plus, aici vei găsi liniștea pe care o cauți și la care tânjești în agitația fiecărei zile.

De altfel, stațiunea este cunoscută și pentru varietatea și caracterul terapeutic al proprietăților apelor, care sunt unice în lume. Este singura stațiune din țară cu ape minerale ce au o compoziție chimică diferențiată: ape sărate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, ape hipotone, sulfuroase, bicarbonatate, sodice, calcice și magneziene.

Apele minerale constituie factori naturali terapeutici folosiți în tratarea unei vaste palete de afecțiuni, folosite atât în cura externă, cât și pentru cura internă.

Foto: Mariana Murarusi

O cură la Băile Govora te ajută pe plan respirator și ORL

Apele minerale cu sulf și iod se folosesc de peste 100 de ani în afecțiunile respiratorii, în bolile pielii și ale reumatismului.

Aici se tratează în special bolile pulmonare, afecțiuni respiratorii precum astmul bronșic, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), fibrozele pulmonare, bronșiectaziile, afecțiunile ORL, rinite, rinitosinuzite, faringoamigdalite, dar și afecțiuni reumatismale degenerative, sechele posttraumatice și afecțiuni neurologice”, aflăm de la dr. Elena Dragomir, medic balneolog.

Totodată, sunt tratate virozele sezoniere și se remarcă un rezultat bun în cazul alergiilor, în urma tratamentului făcut în stațiune. Atât în cazul copiilor, cât și al adulților care răcesc des, după o cură în această stațiune se răresc episoadele de răceală.

Terapia cu ape minerale oferă rezultate uimitoare.

Pacienții sunt de diferite vârste: începând de la copii de câteva luni până la seniori cu vârste înaintate, iar tratamentul pe care aceștia îl fac îi ajută în reducerea numărului de crize acute, mai ales în cazul copiilor cu astm bronșic și nu numai. Este redusă, de asemenea, medicația administrată pentru aceste crize și, implicit, tratamentul administrat contribuie la creșterea imunității și a calității vieții pacienților”, adaugă balneologul.

Cine poate beneficia de tratament și în ce constau curele

De tratamentul oferit în această stațiune pot beneficia atât copiii, cât și adulții. De altfel, tratamentul balnear acționează diferit asupra pacientului, în funcție de vârsta, stadiul bolii și nivelul de cooperare al fiecărei persoane. S-a constatat că cele mai bune rezultate sunt în cazul copiilor, deoarece nivelul de ameliorare, chiar de vindecare, este de aproximativ de 80-90%.

Noi, prin apele pe care le avem în stațiune, oferim tratament de inhaloterapie sub formă de ultrasonoaerosoli. Aparatele pe care le folosim pentru aerosoli sunt pe bază de ultrasunete care transformă apa minerală în particule de aerosoli. Aceste particule sunt de mici dimensiuni, sub 5 microni, și ajung până în profunzimea căilor respiratorii. Pacienții mai pot beneficia de inhalații și pulverizații”, punctează specialistul.

Beneficiul unui sejur constă, de fapt, în ruperea lanțului monoton al rutinei zilnice. În zona parcului și a izvoarelor, aerul este puternic ionizat și cu încărcătură bogată în ioni negativi cu efect bronhodilatator și relaxant psihic, motiv pentru care se recomandă cura de teren în schema terapeutică.

Totodată, trebuie să știi că întreg procesul unei cure balneare este recomandat și atent supravegheat de medici primari balneologi, asistenți medicali de specialitate, fiziokinetoterapeuți și maseori.

Câte cure sunt necesare pentru a obține rezultate?

Noi recomandăm pacienților cura completă de 10 zile, iar ca număr de cure pe an, sunt necesare minimum 2 cure. În general, recomandăm să fie făcute cure primăvara și toamna pentru recuperare respiratorie și nu numai”, adaugă balneologul.

Efectele tratamentului cu ape minerale se văd imediat, astfel că mulți pacienți își prelungesc cura și rămân sub tratament specializat mai multe zile. Conform balneologului, în primul rând se observă efectele aerosolului și ale inhalațiilor, dar și cele ale kinetoterapiei cu specific respirator.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia