Constipația la copii: trucuri care te scapă de vizita la medic

Este important să nu lăsați constipația să persiste, deoarece copilul se poate simți incomod și deranjat. Iată câteva remedii pentru constipația la copii.
  • Publicat:
Constipația la copii: trucuri care te scapă de vizita la medic
Constipația la copii: trucuri care te scapă de vizita la medic

Constipația presupune eliminarea a mai puțin de trei scaune pe săptămână sau întâmpinarea dificultăților în eliminarea scaunului, conform Mayo Clinic. Constipația la copii este o preocupare a părinților și, de cele mai multe ori, remediile naturale aplicate acasă pot oferi alinare fără a fi nevoie de medicamente. Este important să nu lăsați constipația să persiste, deoarece copilul se poate simți incomod și deranjat. Iată câteva remedii pentru constipația la copii.

Remedii pentru constipația la copii

Creșteți aportul de fibre alimentare

Creșterea aportului de fibre alimentare este una dintre cele mai eficiente modalități de a ameliora constipația la copii. Incorporați alimente bogate în fibre precum cereale integrale, fructe și legume în dieta lor. Fibrele adaugă volum scaunelor, îmbunătățind tranzitul intestinal. Gustările bogate în fibre precum merele feliate, perele sau morcovii pot ajuta. De asemenea, puteți prepara smoothie-uri bogate în fibre pentru a ajuta la ameliorarea constipației la copii. Amestecați fructe precum banane și căpșuni cu iaurt și o linguriță de semințe de in măcinate sau semințe de chia. Astfel se va îmbunătăți tranzitul intestinal.

Asigurați-vă că sunt hidratați

Deshidratarea poate agrava constipația. Asigurați-vă că cel mic bea o cantitate adecvată de apă pe parcursul zilei. Hidratarea ajută la înmuierea scaunelor, făcându-le mai ușor de eliminat. Oferiți-le apă, sucuri de fructe diluate (stoarse proaspăt), apă cu lămâie, apă de cocos etc., pentru a le crește nivelul de hidratare.

Iaurtul cu probiotice poate ajuta

Probioticele pot ajuta la reglarea sistemului digestiv și menținerea unei flore intestinale sănătoase. Iaurtul cu probiotice poate fi o modalitate gustoasă de a introduce aceste microorganisme benefice în dieta copilului. Căutați iaurturi etichetate în mod specific ca având probiotice. Dacă cel mic este reticent să mănânce iaurt simplu, îl puteți face să-l consume alături de fructe.

​Stabiliți o rutină regulată de mers la toaletă

Încurajați-l pe cel mic să folosească toaleta la aceleași ore în fiecare zi, în special după mese când reflexele naturale ale corpului sunt cele mai active. Faceți copilul să stea pe toaletă cel puțin de două ori pe zi timp de 10 minute. Asigurați-vă că nu are telefoane sau alte dispozitive sau obiecte la toaletă care îi poate distrage atenția. Această rutină poate ajuta la stabilirea unor obiceiuri intestinale sănătoase și la prevenirea constipației.

Rutina de dimineață și seară

Începeți să le dați copiilor un pahar cu apă caldă în fiecare dimineață. De asemenea, faceți-i să mănânce 4-5 stafide care au fost lăsate la înmuiat peste noapte. Pentru seară, dați-le un pahar de lapte cald de vacă înainte de culcare.

Cum gătești atunci când apare constipația la copii

Dacă cel mic e constipat, oferiți-le alimente fierte în loc de alimente crude, deoarece alimentele crude ar putea fi mai grele pentru ei să le digere. Reduceți cantitatea de zahăr din alimentația lor și eliminați orice gustări nesănătoase și uscate din dieta lor, cel puțin pe perioada constipației. Oferiți-le mese calde, semisolide și proaspăt gătite pentru a promova o digestie și tranzit intestinal mai bune.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân