Cum vorbim cu copiii despre tragedii și știri înfricoșătoare. 4 lucruri simple pe care orice părinte este bine să le facă

Îți pune întrebări incomode despre războaie, accidente și alte lucruri înfricoșătoare pe care le vede la TV? Iată ce poți face pentru a gestiona situațiile de genul acesta.
  • Publicat:
Cum vorbim cu copiii despre tragedii și știri înfricoșătoare. 4 lucruri simple pe care orice părinte este bine să le facă

Știrile din zilele noastre sunt copleșitoare și copiii sunt expuși la ele. Acte de terorism, războaie și conflicte aprinse izbucnesc constant în întreaga lume. Schimbările climatice par din ce în ce mai evidente, contribuind la incendii de pădure și inundații. Tragediile imposibil de înțeles se petrec cu o regularitate îngrijorătoare. Pandemia pare să treacă de la o amenințare imediată la o boală endemică – totuși, ne afectează în continuare. Ajungem să ne fie greu, ca adulți, să procesăm atâtea informații negative. Imaginează-ți ce înseamnă toate acestea pentru un copil.

Instinctul nostru primar este de obicei să îi protejăm pe copii de știri și să nu le spunem nimic despre subiectele acestora. Aceasta este o reacție complet de înțeles și atunci când un copil este foarte mic, poate fi o opțiune viabilă. Dar dacă vorbim despre copii mai mari, cel mai bine este ca informațiile legate de toate lucrurile care se întâmplă, de care le este frică și pe care ei le pot vedea la televizor să le afle de la părinți.

Iată patru lucruri simple pe care toți părinții le pot face și ar trebui să le facă, conform harvard.edu:

Spune-le ce s-a întâmplat, în termeni simpli

Fii sincer, dar evită detaliile înspăimântătoare. Răspunde la întrebările lor în mod la fel de simplu și sincer. Dacă tu crezi – sau știi – că micuțul tău a aflat deja ceva pe acea temă, întreabă-l ce a auzit. Astfel, poți corecta eventualele informații greșite și vei ști nu doar ce trebuie să îi explici, ci și din ce motive ar putea fi nevoie să îl liniștești.

Fii atent la ce informații au acces

Știrile pot fi foarte grafice, iar pentru că media sunt la fel de interesate de atragerea privitorilor cât și de transmiterea știrilor, au tendința de a face lucrurile cât mai dramatice posibil și să difuzeze înregistrări repetate. Astfel, informațiile șocante, spre exemplu, vor căpăta în minte copiilor dimensiuni mult mai mari decât în realitate și pot declanșa chiar traume. Încearcă să-i expui la lucruri potrivite pentru vârsta și capacitatea lor de înțelegere. Nu este nevoie să stea cu tine să se uite la jurnalele de seară, spre exemplu, chiar dacă acesta ar putea părea un bun prilej de a petrece timp împreună. 

Asigură-te că cei mici știu că tu și ceilalți faceți întotdeauna tot ce puteți pentru a-i ține în siguranță

Vorbește despre unele dintre modurile în care îi protejezi, moduri relevante pentru tragedia despre care vorbești. Elaborează un plan de siguranță ca familie pentru lucruri precum vremea extremă sau separarea accidentală. Ajută-l să reflecteze la ce ar putea face dacă se află vreodată într-o situație înfricoșătoare și cui s-ar putea adresa pentru ajutor.

Învață-i să caute ajutoarele 

Atunci când văd lucruri înfricoșătoare la știri, le poți spune că, dacă se vor afla vreodată într-o situație dificilă, să caute ajutoarele, pentru că întotdeauna există oameni care ajută. În toate tragediile au fost foarte mulți oameni care au venit să ajute. Când ne concentrăm asupra acestor oameni, nu numai că oferim copiilor noștri speranță, dar îi putem inspira să își dorească să devină și ei la fel în viitor.

Lumea poate fi un loc înfricoșător, dar există multe lucruri pe care le putem face – încă de la o vârstă fragedă – pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte forța interioară, încrederea și să își cultive reziliența, chiar și în fața tragediei.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân