Cum să-ți ajuți copilul să doarmă suficient și să aibă un somn de calitate

Copiii tăi au un program haotic de somn, îi trezești foarte greu dimineața și nu știi cum să îi convingi să se culce la ore mai rezonabile? Iată ce poți face pentru ei.
  • Publicat:
Cum să-ți ajuți copilul să doarmă suficient și să aibă un somn de calitate

De cât somn au nevoie copiii și adolescenții pentru a se simți odihniți și a rămâne sănătoși și cum pot părinții să ajute? Somnul este crucial pentru toți, iar acest lucru este cu atât mai adevărat pentru copii. Fără suficient somn de calitate, copiii sunt mai predispuși să aibă probleme de sănătate și comportamentale, precum și dificultăți de învățare.

Iată câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a ajuta copilul să aibă somnul de care are nevoie:

Stabiliți împreună un program regulat 

Corpul nostru funcționează cel mai bine atunci când mergem la culcare și ne trezim aproximativ la aceeași oră în fiecare zi.

Copiii și adolescenții au nevoie de opt până la zece ore de somn. Calculează un interval de zece ore înainte de momentul în care copilul trebuie să se trezească dimineața. Acesta este aproximativ momentul în care trebuie să se pregătească pentru culcare (pentru copiii mai mici, intervalul este de  unsprezece ore). De exemplu, dacă adolescentul tău trebuie să fie treaz la 7 dimineața, atunci ar trebui să înceapă să se pregătească pentru culcare la 9 și să fie în pat la 10 (deoarece majoritatea dintre noi nu adormim imediat ce punem capul pe pernă). Un copil mai mic ar trebui să înceapă să se pregătească în jurul orei 8. 

Ai în vedere faptul că adolescenții sunt biologic predispuși să adoarmă mai târziu și să se trezească mai târziu și vor avea natural ore de culcare mai târzii. Din păcate, majoritatea școlilor nu țin cont de acest lucru, așa că adesea lupți împotriva biologiei. Deși este în regulă să îl lași să adoarmă puțin mai târziu în weekend, nu permite ca ora de culcare să varieze cu mai mult de 60 de minute.

Oprește accesul la ecrane cu două ore înainte de culcare

Lumina albastră emisă de ecrane ne poate ține treji, de aceea este ideal ca ecranele să fie oprite cu două ore înainte de momentul în care vrei ca cel mic să adoarmă. Folosește timpul când începe să se pregătească pentru culcare pentru a opri ecranele. Singura modalitate eficientă de a realiza acest lucru este să scoți toate dispozitivele cu ecrane din dormitor. 

Adolescenții vor încerca să se opună. Dacă poți, rămâi pe poziții și cumpără-i un ceas deșteptător dacă spun că au nevoie de telefon pentru a se trezi dimineața. 

Creează un mediu care să încurajeze somnul

Dacă te uiți seara la televizor, redu volumul, și, în general, încearcă să nu faci prea mult zgomot după culcarea copiilor. Ia în considerare un aparat care face zgomot alb sau un ventilator (sau un aparat de aer condiționat dacă locuiești într-un loc cald). Există și aplicații de zgomot alb pentru adolescenții care nu vor să renunțe la telefoane. Draperiile care nu permit luminii să intre în cameră pot face diferența pentru copiii care au tendința să se trezească la primele raze de lumină sau pentru cei care nu pot adormi dacă nu este întuneric complet afară.

Dacă un copil are dificultăți în a adormi sau se trezește noaptea, vorbește cu medicul pediatru sau cel de familie. Este de asemenea important să discuți cu specialistul dacă cel mic sforăie sau are alte probleme cu respirația pe timp de noapte. Niciodată să nu ignori o problemă legată de somn – cere întotdeauna ajutor.

Foto: Shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân