Cum te pregătești pentru începerea școlii – 5 sfaturi pentru părinți

  • Publicat:
Cum te pregătești pentru începerea școlii - 5 sfaturi pentru părinți
Foto: Shutterstock

Întoarcerea la școală după câteva săptămâni de vacanță nu este niciodată ușoară, dar nu doar copiii se luptă cu acest lucru. Și pentru părinți poate fi dificil, mulți experimentând în această perioadă emoții variate, de la tensiune, tristețe până la anxietate și stres.

Dacă gândul că începe școala îți provoacă tensiuni interioare, nu ești singur/ă. În acest moment, mii de părinți din țară se întreabă: „Cum voi reuși să îmi trezesc copilul la timp, să-l fac să-și facă temele și să mă asigur că va evita problemele în acest an?”

Din fericire, pregătirea adecvată cu câteva zile înainte poate face tranziția la rutina normală școlară mult mai puțin copleșitoare atât pentru părinți, cât și pentru copii.

Iată câteva sfaturi utile pentru întoarcerea la școală care vor face tranziția mai ușoară, oferite de Angela Nuțu, psihoterapeut și coach.

Încurajează copilul să-și stabilească obiective și să-și asume responsabilități

Încurajarea copilului să-și stabilească obiective și să-și asume responsabilități pentru noul an școlar este o modalitate excelentă de a-l pune într-un cadru mental potrivit. Un copil care participă la stabilirea obiectivelor de învățare este mai motivat să ia școala mai în serios.

Desigur, asta va depinde de vârsta copilului tău, deoarece un copil preșcolar nu va putea să preia atât de multe responsabilități ca unul care merge la școala primară sau gimnazială. Dar chiar și copiii mai mici pot avea obiective simple la care să se concentreze, chiar dacă este vorba doar despre a-și pregăti ghiozdanul înainte de culcare în fiecare seară.

Adaptarea la rutină cu câteva zile mai devreme

În timpul vacanțelor, programul este de obicei mai relaxat, iar copiii se obișnuiesc să meargă la culcare și să se trezească mai târziu, ceea ce este unul dintre lucrurile care pot face primele zile de școală dificile. Poate ajuta să începi puțin mai devreme rutina, astfel încât toată lumea să fie obișnuită deja să se trezească la timp până când începe școala.

Copiii sunt foarte sensibili la rutine. Dacă adormirea la timp devine o problemă după prea multe nopți de vacanță, poți încerca să impui o regulă în care copilul să nu aibă acces la dispozitive electronice cu o oră înainte de culcare.

Interesul tău pentru programa școlară

Dacă dorești să-ți ajuți copilul să-și stabilească obiective de învățare potrivite, este important să te implici în curriculumul lor și să fii informat în legătură cu ceea ce va învăța și ce competențe are nevoie să dobândească.

Majoritatea copiilor se confruntă cu un anumit nivel de stres sau anxietate legat de școală. Studiile arată că 53% dintre părinți afirmă că temele reprezintă principalul factor de stres pentru copiii lor. Dar atunci când părinții sunt conștienți de ceea ce vor învăța copiii lor, sunt mai bine pregătiți să ofere sprijin și să gestioneze acest stres.

Fii organizat/ă

Cu cât ești mai organizat/ă, cu atât primele dimineți după întoarcerea la școală vor fi mai ușoare, așa că fă-ți timp să-ți planifici rutina de dimineață în avans.

Acest lucru poate include să stabilești ora la care trebuie să te trezești, ce vei pregăti pentru micul dejun și să-ți pregătești câteva ținute din seara precedentă.

Bucură-te de acest moment

Zilele de școală nu pot fi la fel de interesante ca vacanțele, dar asta nu înseamnă că nu poți transforma și acest moment într-unul distractiv pentru copilul tău. Puteți face împreună cumpărăturile pentru noile articole școlare și îți poți lăsa copilul să-și aleagă propriile pixuri, caiete și alte rechizite. Asta îi va trezi trezi entuziasmul pentru întoarcerea la școală.

“Însă poate cel mai important, copiii sunt adesea rapizi în a observa atitudinile noastre față de lucruri și evenimente, așa că încearcă să vorbești pozitiv despre școală și să subliniezi aspectele pozitive ale revenirii la programul școlar, cum ar fi prietenii și profesorii sau lucrurile interesante pe care vor avea ocazia să le învețe”, concluzionează Angela Nuțu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân