Prima zi de școală 2022: tradiții și obiceiuri, structura noului an școlar, când au vacanță elevii

Când începe noul an școlar 2022 • Structura anului școlar 2022-2023 • Prima zi de școală 2022 - tradiții și obiceiuri în diferite țări • Mesaje pentru prima zi de școală
  • Publicat:
Prima zi de școală 2022: tradiții și obiceiuri, structura noului an școlar, când au vacanță elevii
Sursa foto: Shutterstock @Yulia Raneva

Prima zi de școală 2022 este marcată luni, pe 5 septembrie, când copiii revin integral la cursurile în format fizic, după doi ani marcați de pandemie și ore online. Ca în fiecare an, copiii din România aduc flori dascălilor și se adună sub forma unui careu în curtea școlii, ascultând mesajele încurajatoare ale celor care le vor călăuzi pașii și le vor deschide mințile în noul an școlar. 

Prima zi de școală este încărcată de emoții atât pentru copii, cât și pentru părinți și profesori deopotrivă, mai ales dacă cei mici abia intră în acest univers numit școală. Părinții nu au zi liberă legală pentru a participa la ceremoniile de deschidere a noului an școlar, dar cu siguranță mulți vor găsi o soluție pentru a fi alături de micuții lor în această zi importantă pentru ei.

Luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici, a declarat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

V-am pregătit mai jos structura anului școlar 2022-2023, dar și câteva tradiții și obiceiuri din întreaga lume despre prima zi de școală.

Structura anului școlar 2022-2023. Module și vacanță

Elevii și preșcolarii vor începe anul școlar pe 5 septembrie 2022, cu o durată de 36 de săptămâni, potrivit structurii anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, aprobată prin Ordinul ministrului Educației nr. 3505/31 martie 2022. Cursurile se încheie pe 16 iunie 2023, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial.

În premieră, anul acesta școlar va avea și o vacanță „mobilă”. Fiecare județ are o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.

Potrivit edupedu.ro, anul școlar 2022-2023 este împărțit în 5 module (a fost eliminată denumirea de „semestre”), astfel:

Modulul 1

  • cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
  • vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Modulul 2

  • cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
  • vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3

  • cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
  • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;

Modulul 4

  • cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
  • vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Modulul 5

  • cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
  • vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Structura anului școlar 2022-2023 pentru clasele a VIII-a și a XII-a

  • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;
  • pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023;
  • pentru clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Structura anului școlar 2022-2023. Școala Altfel

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).

Prin excepție de la prevederile menționate mai sus, „la clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică”.

Prima zi de școală 2022 în România și în lume. Tradiții și obiceiuri

Prima zi de școală este prilej de revedere cu colegii sau, din contră, de legat noi prietenii în cazul micuților care intră în clasa I. Tot în prima zi de școală învățătorii prezintă planul pentru noul an școlar și primesc flori de la copii, în semn de recunoștință și respect.

Această zi este însă marcată diferit în alte colțuri ale lumii, potrivit Mediafax.ro. Iată mai jos ce tradiții și obiceiuri sunt păstrate în alte țări în prima zi de școală.

Finlanda – copiii se joacă și socializează. Până în clasa a III-a, copiii finlandezi nu primesc note, ci sunt antrenați în tot felul de activități practice care să se dezvolte abilitățile.

Israel – tradiția primei zile de școală spune că elevii ling literele desenate cu miere pe tablă, pentru a-și aduce aminte că învățătura este una benefică pentru ei.

Japonia – prima zi de școală are loc pe 1 aprilie și este marcată cu o poză făcută elevilor la poarta școlii, continuând cu o ceremonie în sala de sport, acolo unde elevii noi, din primul an de școală, au parte de o primire specială – primesc un ghiozdan plin cu rechizite de la părinții lor. Toți elevii vin îmbrăcați în uniforme, iar mamele lor poartă kimonouri tradiționale.

Germania – prima zi de școală este una pe placul micuților, iar asta pentru că primesc un cornet plin cu dulciuri, gustări sau mici daruri, pe care îl pot deschide doar la școală. Un aspect important e faptul că „boboceii” nu sunt primiți la școală dacă nu știu să scrie și să țină corect în mână un instrument de scris.

Olanda – prima zi de școală pentru un copil are loc la frageda vârstă de 4 ani. Însă până la 6 ani copiii olandezi doar se familiarizează cu programul, învață să se joace și să socializeze. Abia după această vârstă încep cu adevărat programul de școală, după ce au trecut prin etapa pregătitoare descrisă anterior.

Noua Zeelandă – la ceremonia de deschidere a noului an școlar se respectă tradițiile culturii Maori: se desfășoară dansuri războinice, se cântă și se țin discursuri importante.

Rusia – prima zi de școală are loc pe 12 septembrie (care marchează începutul toamnei), indiferent dacă ziua pică în weekend ori într-o zi de sărbătoare. De asemenea, ziua de 12 septembrie poartă numele de Ziua Științei.

Mesaje pentru prima zi de școală

Copiii sunt încurajați de părinți și profesori cu diferite mesaje la începerea noului an școlar. Iată câteva sugestii de mesaje de încurajare pentru micuți:

  1. Îți dorim să înveți în fiecare zi lucruri interesante, să descoperi bogăția înțelepciunii și să savurezi anii de școală.
  2. Îți dorim să ai parte de profesori minunați, să găsești prieteni adevărați și să ai multe succese la școală. Fie ca universul să-ți deschidă ușa înțelepciunii!
  3. Noi îți dorim să înveți nu pentru școală, ci pentru viață, să ai mult succes și un viitor prosper!
  4. Noi îți dorim ca școala să te inspire, să cercetezi totul mânat de curiozitate, să privești lucrurile cu ochii larg deschiși, să asculți atent ce se întâmplă în jurul tău și atunci vei descoperi o lume total nouă pentru tine! Îți dorim ani de școală frumoși și plini de succes!
  5. Îți dorim să savurezi anii de școală și să înveți cu plăcere. Fie ca viitorul să-ți aducă mult succes și tot ce există mai bun pe lume. Felicitări cu primul sunet de clopoțel!
  6. Îți dorim profesori luminați și ani de școală minunați!
  7. În noul an școlar ia cu tine curiozitatea și motivația. Nu lăsa pe nimeni și nimic să te descurajeze. Tu poți reuși tot ce ți-ai propus! Succes!
  8. La început de nou an școlar, vă doresc tuturor un an plin de reușite și de învățături bune!
  9. Orice obstacol pe care îl vei întâlni în acest nou an școlar să te motiveze să dai tot ce ai mai bun, să ajungi pe culmile succesului și să fii cu un pas înaintea tuturor!
  10. Îți dorim să fii cuprins de curiozitate și să înveți de drag, pentru tine, nu pentru note și nici pentru profesori!

  • Azi e prima zi de scoală
    De azi vei învăța abecedarul,
    Căci literele te-așteaptă
    Să le culegi din cartea cea deșteaptă.

  • În ograda școlii
    Clopoțelul sună
    Și pe toții copiii
    În clasă-i adună.
    Abecedarul vesel
    Pe bancă te-așteaptă,
    Ghiozdanul cu caiete
    L-ai pregătit de-acasă.
    Cu prima-nvățătoare
    Multe vei învăța
    Și-n anii de școală
    Ea te va-ndruma.
    Noi îți dorim succese,
    Să fii ascultător,
    Să ai note de zece,
    Fără nici un doi.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân