Cât e normal să te îngrași în sarcină și ce impact are greutatea ta asupra fătului

19.01.2022
Cât e normal să te îngrași în sarcină și ce impact are greutatea ta asupra fătului
Sursa foto: Shutterstock

Nu este un secret faptul că cele mai multe persoane nu au o relație tocmai bună cu propriul corp din punctul de vedere al greutății. Poate tocmai de aceea, perspectiva unei sarcini și a acumulării firești de kilograme este un motiv de îngrijorare.

Sigur, greutatea unei femei însărcinate este importantă. Dar nu din punct de vedere estetic, nu pentru stima de sine, ci pentru sănătatea mamei și a bebelușului. Apoi, după naștere, se creează așteptări în ceea ce privește „topirea” kilogramelor acumulate. Este o presiune inutilă și un subiect pe care nu ar trebui să te concentrezi mai mult decât pe creșterea și îngrijirea copilului.

Lucrurile trebuie să fie clare: creșterea în greutate în sarcină este o necesitate și cu siguranță este un lucru bun. Opiniile celorlalți – cu excepția medicului tău – sunt irelevante.

Aflăm de la Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, de ce e normal să iei în greutate când ești însărcinată, ce probleme pot apărea dacă ești sub- sau supraponderală și care este numărul optim de kilograme acumulate în sarcină.

De ce este bine pentru făt să iei în greutate

Este normal și sănătos să te îngrași în timpul sarcinii, nu numai ca urmare a creșterii greutății copilului, ci și pentru că volumul lichidelor din organism se dublează pentru a sprijini fluxul sanguin suplimentar al sarcinii.

Există, de asemenea, o greutate care „merge” la sâni, placentă, uter, volum crescut de sânge și lichid amniotic.

De-a lungul sarcinii, scopul este de a menține creșterea în greutate cât mai constantă, deoarece bebelușul are nevoie de un aport zilnic de nutrienți care provin din ceea ce mănânci.

Este normal ca greutatea ta să fluctueze puțin de la o săptămână la alta în sarcină, cum de altfel este normal să te îngrași mai mult în a doua jumătate a sarcinii, explică dr. Vythoulkas.

Complicații cauzate de greutatea prea mare sau prea mică în sarcină

Când vine vorba de cât de mult este sănătos să câștigi în greutate în timpul sarcinii, asta depinde de greutatea pe care o aveai înainte de sarcină.

Dacă te vei îngrășa prea mult în raport cu această greutate, te expui riscului unor complicații ale sarcinii – cum ar fi diabetul gestațional și preeclampsia – sau nașterii unui copil cu o greutate prea mare pentru vârsta lui gestațională, ceea ce duce la alte riscuri: traume la naștere, inclusiv lacerații, sângerare în exces și distocie de umăr, spune medicul.

În plus, a lua prea mult în greutate în timpul sarcinii mai reduce din șansele de a slăbi după naștere.

Pe de altă parte, dacă nu te îngrași suficient în timpul sarcinii, expui copilul riscului unor probleme grave de sănătate, inclusiv naștere prematură sau greutate mică la naștere.

Copiii născuți cu greutate mică pot suferi de diferite afecțiuni mai târziu în viață, inclusiv diabet, boli de inimă, obezitate și sindrom metabolic, adaugă dr. Vythoulkas.

Câte kilograme „ai voie” să iei în sarcină

Creșterea normală în greutate a unei femei însărcinate ar trebui să fie, în medie, de 14 kilograme până la finalul sarcinii.

Dacă înainte de sarcină aveai câteva kilograme în plus, atunci va trebui să ai grijă să nu te îngrași cu mai mult de 10 kilograme.

După naștere, nu te grăbi să revii la greutatea inițială. Ai răbdare, fii blândă cu tine în ceea ce privește obiectivele pe care ți le-ai propus în legătură cu scăderea în greutate.

Corpul tău a trecut prin multe schimbări în timpul sarcinii și are nevoie de timp pentru a-și reveni. Iar asta poate dura chiar și un an. Alăptează, pentru că alăptarea te va ajuta să slăbești, și nu te supune vreunei diete în această perioadă.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
5 prieteni toxici de care n-ai nevoie în viața ta: pastila de psiho