Bolile autoimune și infertilitatea – 4 afecțiuni care te împiedică să rămâi însărcinată

Bolile autoimune și infertilitatea - 4 afecțiuni care te împiedică să rămâi însărcinată
Sursa foto: Shutterstock

Când sistemul imunitar începe să atace țesutul sănătos, acest lucru poate afecta fiecare parte a corpului, inclusiv sistemul reproducător. Astfel, multe boli autoimune pot avea un impact negativ asupra fertilității.

Sistemul imunitar este protectorul corpului, fiind conceput să descompună substanțele nocive care altfel ar putea provoca vătămări organismului. Termenul „boli autoimune” se referă de fapt la un grup de peste 80 de afecțiuni în care sistemul imunitar este excesiv de activ. În loc să atace corpurile străine, sistemul imunitar creează anticorpi care atacă țesutul sănătos, ducând la inflamație, degenerare și alte simptome dăunătoare.

Legătura dintre bolile autoimune și infertilitate

Legăturile dintre bolile autoimune și infertilitate sunt complexe, iar femeile cu afecțiuni preexistente prezintă un risc mai mare de infertilitate decât cele care nu suferă de astfel de boli. De asemenea, având în vedere că tulburările autoimune diferă unele de altele, legătura dintre acestea și fertilitate variază.

Când sistemul imunitar funcționează normal, poate recunoaște sarcina ca pe o condiție dezirabilă în organism, chiar dacă embrionul îi va părea inițial străin.

În timpul sarcinii, organismul inițiază un proces prin care redirecționează sistemul imunitar al mamei pentru a proteja embrionul de atacurile altor surse.

Totuși, pentru femeile cu boli autoimune, sistemul imunitar nu reușește să recunoască embrionul și îl atacă, ceea ce poate provoca avorturi spontane recurente.

În alte cazuri, femeile cu boli autoimune ar putea fi expuse riscului de scădere a rezervei ovariene, o afecțiune în care ovarele își pierd potențialul de reproducere.

Boli autoimune care pot afecta fertilitatea

Fiecare afecțiune autoimună este diferită. Iată câteva dintre cele mai frecvente și modul în care acestea influențează fertilitatea și sarcina:

Lupus sistemic

În lupus, sistemul imunitar atacă țesutul sănătos, provoacă inflamație și în cele din urmă duce la deteriorarea țesuturilor în întregul corp. Boala afectează totul, de la piele, rinichi și vasele de sânge până la creier.

Femeile cu lupus au mai multe riscuri de a experimenta complicații ale sarcinii, inclusiv avort spontan, greutate mică la naștere și preeclampsie. Aproximativ o treime dintre femeile cu lupus nasc prematur.

Din fericire, dacă femeile sunt în remisie înainte de concepție, pot duce sarcinile la termen.

Artrita reumatoidă

Aceasta este o formă cronică de artrită care provoacă inflamație, degenerare și durere în articulații și oase. În artrita reumatoidă și alte boli autoimune similare, unele dintre medicamentele utilizate pentru tratarea simptomelor pot duce la infertilitate și probleme în timpul sarcinii, inclusiv malformații congenitale la făt sau naștere prematură.

Dacă doriți să concepeți și să luați medicamente pentru artrita reumatoidă, consultați-va medicul care vă are sub observație, dar și un specialist în infertilitate, pentru a afla cum este cel mai bine să procedați.

Sclerodermie

În sclerodermie, sistemul imunitar provoacă îngroșarea și strângerea pielii și a vaselor de sânge, iar cicatricile se formează pe rinichi și plămâni. În timp ce sclerodermia localizată afectează doar pielea, sclerodermia sistemică afectează organele și țesutul conjunctiv care leagă și susține celulele, organele și țesuturile corpului.

Sclerodermia localizată afectează rar sarcina. Cu toate acestea, femeile cu forme sistemice de sclerodermie necesită monitorizare suplimentară în timpul sarcinii, deoarece sunt expuse riscului de a dezvolta preeclampsie, travaliu prematur și o serie de probleme renale.

Boala celiacă

Simptomele celiachiei sunt declanșate de ingestia de gluten, o proteină care se găsește în grâu, secară și orz. Consumul de gluten declanșează un răspuns imunitar la persoanele cu această afecțiune, ceea ce duce la deteriorarea intestinului subțire, inflamație și lipsa absorbției nutrienților.

Aceste simptome pot avea un impact asupra capacității de reproducere.

Mecanismul exact dintre celiachie și infertilitate nu este clar. Cu toate acestea, unele cercetări au arătat că boala celiacă perturbă fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei. Totodată le afectează pe femeile însărcinate care suferă de această afecțiune.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân