Andrada Tache, psiholog în Germania: De ce este important să dezvoltăm inteligența emoțională la copii

Orice copil trebuie învățat pe măsură ce crește să curețe spațiul în care locuiește, farfuriile pe care le folosește, să respecte regulile de bună purtare în familie și în societate.
  • Publicat:
Andrada Tache, psiholog în Germania: De ce este important să dezvoltăm inteligența emoțională la copii
Andrada Tache, psiholog, foto: arhivă

Presiunea pe care o resimt părinții astăzi atunci când vine vorba despre educarea copiilor este uriașă. Progresul tehnologic face ritmul vieții tot mai alert, iar unii părinți intră în panică atunci când se gândesc că poate copilul lor nu va fi suficient de bine pregătit pentru o viitoare meserie. Și atunci îl forțează să învețe și nu îl implică în viața de zi cu zi din orice casă. Și nici nu-l lasă se să joace căci consideră că ar putea fi pierdere de timp. Și nici să dezvolte prietenii prea multe, căci are de învățat. Despre importanța cultivării inteligenței emoționale la copii  vorbește psihologul Andrada Tache.

 

Fiind psihoterapeut specializat pe lucrul cu familiile și copiii, există un anumit moment în debutul fiecărui proces în care le comunic părinților (fie în grupul de lucru, fie individual) că este VITAL să dezvoltăm Inteligența Emoțională și Socială a copiilor.

Cei 7 ani de acasă continuă și după ce copilul a împlinit 7 ani

Când le explic că, asta presupune o investiție, de exemplu, în a învăța copiii, să zicem să nu dea sfaturi necerute celor apropiați. Să își exprime furia sau tristețea în feluri respectuoase, sau să își facă patul și să își spele farfuria și cana folosite. Aproape că aștept cu înfrigurare acel izbucnit în râs inevitabil. Păi, cum? Dacă el, odorul, urmează să fie primul care își lasă amprenta pe planeta Marte sau primul care va elimina genele de cancer din celule, atunci ce treabă are el cu treburile astea gospodărești? Și atunci îi rog pe părinți să se gândească la ce știință spune că e singurul lucru care ne determină sănătatea psihică și fizică: relațiile interumane. Eh, și ce? Bun.

Oricât de buni profesioniști ar deveni și copiii noștri trebuie să știe să se descurce într-o gospodărie

Atunci îi rog să se gândească ce îi împiedică pe ei, în prezent, să fie fericiți în viața de zi cu zi. Aproape inevitabil aud că: „ea nu îi dă suficient spațiu să respire, că îl cicălește toată ziua” iar „el nu e în stare o dată în viața lui să strângă după el sau să ducă gunoiul fără să i se reamintească de o mie de ori”. Ahaaaaa!, veți spune în cor. Căci nici o soție din lume nu te va întreba de radiația Hawking când ajungi acasă, obosit, ci se va simți de-a dreptul ușurată să te aibă în viața ei dacă… îi faci și ei viața ușoară și te ocupi de responsabilitățile vieții împreună… știi cum? Împreună.

Armonia în relațiile personale importante – cheia unei vieți de succes

Și, atunci? La ce bun să preferăm să avem în casă genii în quarci și în machine learning, dacă vor ajunge oameni mari, corigenți la a șterge praful? Sau la a oferi timp de calitate copiilor din dotare, fiind prezenți și autentici în a-și manifesta, sănătos, iubirea față de ei. Iar în condițiile în care riscurile de a divorța/a te separa sar de 50%, atunci la ce bun să investești TOATE resursele tale în lucruri care nu îți vor folosi, să zicem, niciodată. Diferențialele sunt minunate, le ador, însă nimic nu se compară cu armonia în relațiile personale importante.

 

Succes, dragi părinți, în a fi înțelepți de dragul vieții voastre fericite și de dragul unui viitor luminos, cu viață lungă și armonioasă pentru micuții voștri!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân