Cristina Andreea Stan, coach: Infidelitatea – când merită să ierți și când nu

Există oare cuplu în care niciunul dintre parteneri să nu fi călcat niciodată strâmb cu fapta sau cu gândul? Cum influențează infidelitatea viața?
  • Publicat:
Cristina Andreea Stan, coach: Infidelitatea - când merită să ierți și când nu
Foto Shutterstock

Dacă pentru tine fidelitatea este una din valorile de bază, pe care nu le vei negocia vreodată, îți va fi foarte greu să ierți infidelitatea fără să percepi acest lucru ca pe o trădare suplimentară – nu doar partenerul te-a trădat, ci te trădezi și tu pe tine însăți. Dacă pentru tine fidelitatea are o conotație ”lumească” poate îți va fi mai ușor să treci peste ea. Despre acest subiect am stat de vorbă cu Cristina Andreea Stan, consilier pentru dezvoltare personală, specialist în activitatea de coaching, NLP master. Ea este și autorul cărțiiVrei să iubești? Începe cu tine!

 

CSÎD: Unele persoane vor să treacă peste infidelitatea partenerului. Poți rămâne constant în această decizie?

Cristina Andreea Stan: Dacă te simţi prinsă într-o astfel de situaţie şi ai dori să-i acorzi o a doua şansă, este firesc să apară îndoieli. Vei avea zile în care vei considera că poți trece peste această trădare, că poți ierta și, totuși, a doua zi te vei întreba, din nou, dacă vei putea trăi cu această imagine, a lui cu altcineva?

CSÎD: Încrederea în partenerul infidel este puternic zdruncinată…

Cristina Andreea Stan: Partenerul înșelat se va întreba dacă va mai putea avea din nou încredere în acea persoană… Dacă va mai putea scăpa vreodată de teama că, poate, va fi din nou înșelat…

Asumarea trecutului, analizarea prezentului – doi pași esențiali pentru cuplurile care vor să treacă peste un episod de infidelitate

CSÎD: Și dacă partenerul înșelat își dorește să ierte. Ce e de făcut?

Cristina Andreea Stan: Primul pas ar fi să își asume fiecare ce s-a întâmplat şi să accepte trecutul, pe care, oricum, nu îl mai putem schimba. Apoi, persoana care a fost infidelă trebuie să-i ofere partenerului toate explicaţiile de care acesta are nevoie.

De ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat şi ce s-a schimbat, dacă a înţeles ceva din experienţa respectivă şi nu o va mai repeta. Să arate că regretă și că a schimbat ceva. Nu în ultimul rând, să stabilească împreună în ce condiţii vor continua.

CSÎD: Ce altceva mai este de făcut?

Cristina Andreea Stan: De asemenea, ajută să te concentrezi pe toate calitățile partenerului (pentru că sigur are și părți bune, din moment ce sunteți împreună) și să încerci să înțelegi și punctul lui de vedere (NU înseamnă că girezi ceea ce s-a întâmplat, ci pur și simplu încerci să înțelegi ce anume l-a împins să acționeze în acest fel).

Nu este uşor, însă nici imposibil. Depinde de fiecare persoană, ce valori are, ce anume îşi doreşte, peste ce poate trece şi peste ce nu.

Cristina Andreea Stan, coach, foto arhiva personală
Cristina Andreea Stan, coach, foto arhiva personală

Decizia iertării trebuie luată prin prisma propriei persoane

CSÎD: Și totuși, cum te uiți tu la tine după ce ai iertat pe cel care te-a trădat și care te-a făcut să suferi?

Cristina Andreea Stan: Este foarte important este să te cunoşti tu pe tine şi să iei cea mai bună decizie pentru TINE – nu în funcţie de ce zice societatea, părinţii, copiii, prietenele, colegii de la serviciu sau psihologul! Este alegerea ta și ar trebui să fie o alegere conștientă.

Unele persoane nu pot ierta infidelitatea din principiu

CSÎD: Când să nu ierți că ai fost înșelat?

Andreea Cristina Stan: Dacă partenerul nu regretă și nu dorește să renunțe la relația extra-conjugală pe care o are, dacă nu îți aduce dovezi că relația respectivă s-a terminat…

CSÎD: Situațiile din viața reală sunt complicate, mai ales că vorbim despre sentimente precum iubirea, atașamentul, insecuritatea…

Andreea Cristina Stan: Evident… Dacă cel care te-a înșelat se întoarce la tine doar după ce a fost părăsit de cea de a treia persoană, dacă încearcă să te facă pe tine vinovat(ă) de infidelitatea lui și nu își asumă responsabilitatea poate că trebuie să te gândești dacă chiar merită o nouă șansă.

CSÎD: În ce alte situații oamenii nu vor să ierte infidelul?

Cristina Andreea Stan: Dacă se refuză terapia personală sau de cuplu, dacă, pe scurt, cel care a înșelat nu face niciun efort pentru a repara situația. Dacă partenerul rănit simțe că nu mai poate avea încredere în el, șansele sunt destul de mici ca relația să mai poată funcționa în viitor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân