Dr. Claudia Mehedințu: Cea mai folosită metodă de contracepție la români are eficiența cea mai mică

Orice cuplu activ sexual trebuie să stabilească de comun acord și sub ghidajul unui medic ginecolog metoda de contracepție potrivită.
  • Publicat:
Dr. Claudia Mehedințu: Cea mai folosită metodă de contracepție la români are eficiența cea mai mică
Dr. Claudia Mehedințu, medic primar Obstretică-Ginecologie, foto arhivă

Cele mai eficiente metode de prevenire a unei sarcini nedorite sunt sterilizarea feminină, sterilizarea masculină, steriletele hormonale, steriletele din cupru, anticoncepționalele orale combinate, implanturile cu progesteron. Am dezbătut subiectul metodelor de contracepție cu dr. Claudia Mehedințu, medic primar Obstretică Ginecologie.

CSÎD: Care sunt principalele metode de contracepție la români?

Dr. Claudia Mehedințu: În țara noastră există o mulțime de metode contraceptive la care româncele pot apela. Cele mai populare și folosite metode sunt:

  • Metoda calendarului. Are cea mică eficienţă în evitarea unei sarcini nedorite (65-80%), însă rămâne un tip de contracepţie folosit de foarte multe femei
  • Coitus intreruptus: este o metodă prin care penisul se retrage din vaginul partenerei înainte de ejaculare. Rata de prevenție este de până la 75%
  • Contraceptivele hormonale (pilula contraceptivă, inelul vaginal, injecțiile/ implanturile/ plasturii hormonali)
  • Dispozitivele intrauterine (steriletul din cupru sau cele hormonale, cu progesteron)
    Metode contraceptive de barieră (prezervativele pentru bărbați sau pentru femei, diafragma, spermicidele)
    Metode contraceptive de urgență (pilula de a doua zi)

Toate aceste metode reprezintă metode temporare de contracepție.

Sterilizarea – metoda permanentă de contracepție permanentă

CSÎD: Ce este sterilizarea?

Dr. Claudia Mehedințu: Sterilizarea este o metodă permanentă de contracepție disponibila atât pentru femei (ligatura trompelor uterine), cât și pentru bărbați (vasectomia).

CSÎD: Care sunt cele mai eficiente metode de contracepție în lume?

Dr. Claudia Mehedințu: Cele mai eficiente metode de contracepție în lume sunt: sterilizarea masculină (rata de sarcină 0,1% ), sterilizarea feminină (0,5%), steriletele hormonale (0,1%), steriletele din cupru (0,6%), contraceptivele orale combinate (0,3%) și implaturile cu progesteron (0,3%).

Prezervativul – singura metodă contraceptivă ce oferă protecție și împotriva bolilor cu transmisie sexuală

CSÎD: Care sunt metodele de contracepție care oferă și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală?

Dr. Claudia Mehedințu: Singura metodă de contracepție care oferă și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală este prezervativul, care la rândul lui este de două feluri: masculin și feminin.

CSÎD: Explicați-ne vă rugăm de ce boli ne ferește fiecare tip de prezervativ.

Dr. Claudia Mehedințu: Prezervativul masculin este ușor de folosit, ieftin și oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală: Chlamydia, Herpes genital, Gonoree, HIV/SIDA, HPV, Sifilis, Tricomoniază, etc. Prezervativul feminin oferă o oarecare protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân