Analize sarcină pe trimestre. Investigații necesare pe parcursul sarcinii

Analize sarcină pe trimestre. Investigații necesare pe parcursul sarcinii
Foto: Envato

Ai aflat că ești însărcinată, ai sărbătorit momentul alături de cei dragi, acum e timpul să îți iei în serios atribuțiile de viitoare mamă și să ai grijă de sănătatea viitorului tău copil, dar și de a ta. Alege un ginecolog care să te însoțească în această frumoasă călătorie și mergi regulat la control. Pe parcursul celor 40 de săptămâni vei face mai multe analize și investigații, pentru a te asigura că totul este în ordine cu bebelușul tău.

Analize sarcină trimestrul 1

Totul începe cu un prim control medical complet şi amănunţit în prima lună de sarcină, care, de regulă, include: un istoric complet al sarcinii, un control fizic complet, o serie de teste, care includ teste de sânge, analiza urinei, teste genetice, completate de discuții. Orice femeie trebuie să fie pregătită să întrebe tot ceea ce o nelinişteşte în legătură cu sarcina.

Analize de sânge în trimestrul 1 de sarcină

  • Hemoglobina (Hb) – vei afla dacă ești anemică sau nu. Dacă nu o tratezi ea va determina prematuritatea și reducerea dezvoltării fătului.
  • Leucocite (Ht) – o leucocitoză (număr mare de celule albe, în sânge) ușoară este destul de normală în sarcină. Când valorile ei sunt mult crescute înseamnă o infecție în organism care trebuie depistată și tratată.
  • Glicemia (nivelul de glucoză din sânge) – este foarte importantă în aflarea unui eventual diabet de sarcină.
  • Creatinina și nivelul de uree – dovedesc funcționarea normală sau nu a rinichilor.
  • Grupa sanguină, RH-ul – sunt foarte importante în evoluția sarcinii, a fătului. În cazul în care RH-ul tău este negativ, se poate declanșa titrul de anticorpi, așa că o să fie nevoie de testări suplimentare și de un vaccin care să protejeze fătul, în săptămâna 28 a sarcinii.
  • Testare HIV– este o analiză necesară în vederea protejării fătului, căruia mama îi poate transmite virusul în trei feluri: la naștere, prin lapte și prin sânge, în timpul sarcinii.
  • Profilul TORCH – ideal ar fi ca această investigație să fie efectuată înainte de a rămâne însărcinată, dar poate fi recomandată de medic și în primul trimestru. Este un test complex care ajută la identificarea unor infecții care pot fi transmise de la mamă la făt și pot afecta dezvoltarea acestuia pe perioada sarcinii: toxoplasmoză, sifilis, hepatita B, HIV, infecția cu enterovirus, citomegalovirus, herpes simplex și rubeolă.

Analize de urină în trimestrul 1 de sarcină

Alte investigații ce pot fi recomandate în trimestrul 1 de sarcină

Analize sarcină trimestrul 2

După ce ai intrat în al doilea trimestru de sarcină, medicul ginecolog îți va recomanda să repeți majoritatea analizelor de sânge din primul trimestru și îți va face încă o ecografie pentru a se asigura că bebelușul se dezvoltă normal.

Teste genetice în trimestrul 2 de sarcină

Medicul îți poate recomanda câteva teste genetice în trimestrul 2 de sarcină:

  • Amniocenteza – se realizează între săptămânile a 14-a și a 18-a de sarcină și este recomandată femeilor peste 35 de ani sau celor care au boli genetice în familie ori celor care au avut avorturi spontane recurente, indiferent de vârstă. Este o investigație de diagnostic, care detectează cu precizie dacă sunt defecte de tub neural, sindromul Down, alte boli genetice. Amniocenteza are risc de avort spontan de 1% și de aceea se recomandă doar dacă rezultatul dublu testului nu este bun, dar și femeilor trecute de vârsta de 35 de ani, cum spuneam mai devreme.
  • Nivelul de fetoproteină (AFP) – se recoltează din sângele matern. Dacă acest nivel este crescut, dovedește defecte de tub neural. Și, invers, dacă nivelul este scăzut se determină sindromul Down.
  • Triplul test – între săptămânile 15-18 se testează anomaliile genetice: defecte de tub neural și sindromul Down.

Pe lângă investigațiile genetice, tot în această perioadă gravidei i se va recolta o probă de urină pentru verificarea nivelului de glucoză sau proteine în urină, lucru ce poate indica o anemie de sarcină.

Test diabet gestațional – când se face

Când trimestrul al doilea se apropie de final, ar fi bine să verifici dacă nu cumva te confrunți cu diabetul gestațional. Testul specific se numește „test pentru toleranță la glucoză” și presupune ingestia unei cantități mari de glucoză sub supraveghere medicală, pentru a vedea felul în care este metabolizată și a stabili, astfel, dacă gravida are sau nu diabet gestațional.

Ecografia morfofetală care se realizează în săptămâna 20 de sarcină este printre cele mai importante. Este vorba despre ecografia morfologică, care reprezintă o investigație detaliată a fătului ce urmărește dezvoltarea tuturor organelor (formă și structură), precum și o analiză a fluxului sanguin care irigă placenta.

Analize sarcină trimestrul 3

Repetiția este nu doar mama învățăturii, ci și a siguranței când vine vorba despre sănătatea mamei și copilului! Tocmai de aceea, în trimestrul 3 vei repeta:

  • analizele de sânge (hemoleucograma, testele LUES, Ac anti HIV, Ag HBS);
  • urocultura;
  • sumarul de urină;
  • cultura din secrețiile vaginale.

În această perioadă, medicul ginecolog măsoară mai des tensiunea arterială a gravidei.

Investigații trimestrul 3 sarcină

  • În săptămâna 31 de sarcină ți se va face o nouă ecografie de morfologie fetală. Medicul va urmări cum este poziționat bebelușul, dacă sunt prezente posibile anomalii cardiace ce nu s-au văzut la investigațiile anterioare, dar și o serie de probleme care ar putea apărea la nivelul sistemului nervos central.
  • test pentru depistarea prezenței Streptococului de tip B – este un test extrem de important care trebuie făcut în săptămâna 34 de sarcină și care presupune recoltarea de secreții din vagin. Dacă, din nefericire, testul va ieși pozitiv, nu te îngrijora! Va trebui să urmezi un tratament cu antibiotice specifice și vei repeta testul după 14 zile. E foarte important să tratezi acest streptococ, deoarece îl poți transmite fătului la naștere și îi poate provoca infecții grave celui mic.
  • În ultima lună de sarcină, vei merge mai des la control la medicul care îți urmărește sarcina și vei face mai des ecografii, pentru a monitoriza poziția și dezvoltarea fătului. E bine să subliniem că ecografiile nu afectează în niciun fel nici mama, nici bebelușul, ele sunt pe bază de ultrasunete, care sunt inofensive.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”