Program de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C în România

  • Publicat:
Program de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C în România
Sursa foto: Shutterstock

Cu doar o săptămână înainte de Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, marcată anual la data de 28 iulie, s-a dat startul celui mai amplu program de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C din România, susținut prin fonduri UE.

Prin proiectul LIVE(RO)-2-SUD, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) se va realiza testarea pentru hepatite virale a cel puțin 120.000 de persoane care locuiesc în regiunile Sud-Vest Oltenia și Sud Muntenia.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Institutului Clinic Fundeni, prin acest program regional de prevenție, screening și diagnostic se urmărește îmbunătățirea stării de sănătate a populației și creșterea accesului la servicii medicale de calitate, în special pentru persoanele care locuiesc în mediul rural și persoanele din grupuri vulnerabile (persoane fără venituri sau cu venituri foarte mici, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă, persoane neasigurate etc.).

Lista medicilor de familie afiliați se poate vizualiza pe site-ul ARAS.

120.000 de persoane vor beneficia de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C 

Testarea pentru depistarea infecției cu virusuri hepatitice B și C se va realiza în cabinetul medicului de familie, prin teste rapide din sânge capilar, ce detectează antigenul HBs (AgHBs) și anticorpii anti-hepatită C (anti-HCV).

În cazul unui rezultat pozitiv, pacientul va fi programat pentru consult de specialitate și extinderea investigațiilor, în vederea tratamentului, în unul dintre Centrele de Prevenție înființate prin proiect.

Datele pacienților testați vor fi înregistrate în sistemul electronic de evidență a screeningului; analiza acestor date va reprezenta o valoroasă sursă pentru politicile publice de sănătate prin recomandări specifice derivate din aceste date, a declarat prof. dr. Liliana Gheorghe, medic primar gastroenterologie, manager de proiect.

Aceasta a mai precizat că grupul-țintă al proiectului este reprezentat de 120.000 de persoane beneficiare de screening, dintre care 72.000 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile și 36.000 de persoane din zona rurală

În calitate de coordonator al unuia dintre cele trei Centre de Prevenție din cadrul Live(RO)2, pot spune că importanța acestui proiect este reprezentată de crearea Sistemului de Evidență Electronică a Screeningului, în care sunt introduse toate datele obținute prin acest program, dar mai ales de cooperarea pluridisciplinară, dintre medicii de familie, medicii gastroenterologi, medicii interniști, medicii de laborator și asistenții medicali.

Anterior acestui proiect, au beneficiat de cursuri de formare în domeniul hepatitelor virale 486 de medici din specialitățile medicină de familie, medicină internă, gastroenterologie, medicină de laborator și radiologie-imagistică medicală și 349 de medici de familie, prin alte două proiecte cu finanțare externă HEPATER și  LIVE(RO) 1, a declarat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, medic primar gastroenterologie în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

Identificarea medicilor de familie care s-au afiliat la proiect, dar și a persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS).

Proiectul reprezintă cea mai amplă campanie de testare a hepatitelor virale care s-a desfășurat vreodată în România, fiind cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân