225g de cereale integrale consumate zilnic te țin la distanță de bolile cardiovasculare (STUDIU)

Experții susțin că trebuie să consumăm cereale integrale, deoarece procesul de rafinare elimină fibrele, nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii.
  • Publicat:
225g de cereale integrale consumate zilnic te țin la distanță de bolile cardiovasculare (STUDIU)
Foto: shutterstock

Cercetătorii au descoperit o legătură între consumul de cereale integrale și scăderea riscurilor anumitor boli cardiovasculare. Experții în nutriție spun că acest lucru poate fi posibil, deoarece procesul de rafinare elimină fibrele, nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii. Este recomandat să consumăm cel puțin 225g zilnic.

Potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of Nutrition, consumul de cereale integrale este asociat scăderii dimensiunii în talie, scăderii tensiunii arteriale și glicemiei. Acest aspect este real în rândul adulților de vârstă mijlocie și vârstnici care consumă cel puțin 225g de cereale integrale zilnic.

Consumul de cereale integrale ajută la scăderea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare

Obiectivul cercetătorilor în urma studiului era de a determina cum consumul de cereale integrale versus cereale rafinate afectează factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv circumferința taliei, nivelul tensiunii arteriale, glicemiei, trigliceridelor și colesterolului HDL. La studiu au luat parte 3.121 participanți, de culoare albă și în medie de 50 de ani. Participanții la studiu au fost monitorizați pe o perioadă de 18 ani pentru a determina ce efecte au cerealele rafinate și integrale, iar la un interval de cinci ani schimbările erau comparate.

Echipa de cercetători a descoperit că circumferința taliei a scăzut semnificativ în rândul participanților care consumau cereale integrale, la fel și glicemia și tensiunea arterială. De asemenea, un consum scăzut de cereale rafinate a fost asociat și unui declin al nivelului trigliceridelor.

Cum să le consumi

Specialiștii recomandă consumul zilnic de cel puțin 225g de cereale. Cum facem asta? În general această cantitate este echivalentul unei felii de pâine sau 50 de grame de paste, ovăz, quinoa sau orez. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stabilești care sunt alimentele rafinate pe care le consumi și să le înlocuiești cu cele integrale. Mănânci pâine albă? Optează pentru pâine integrală. Mănânci paste? Optează pentru paste integrale. Și tot așa.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân