Fluorul

Fluorul este un microelement cu acţiune benefică asupra smalţului dinţilor, conferind o rezistenţă maximă împotriva cariei dentare.
11.12.2013
Fluorul

Fluorul este un microelement cu acţiune benefică asupra smalţului dinţilor, conferind o rezistenţă maximă împotriva cariei dentare.

Deficitul de fluor poate duce la un risc crescut pentru apariţia cariilor dentare, creşte şansele de osteoporoză şi fracturi.

Excesul de fluor este strict contraindicat, deoarece ar putea avea efecte dăunătoare asupra oaselor şi a rinichilor şi, în acelaşi timp, poate afecta şi sistemul nervos şi ţesutul muscular, provocând tulburări funcţionale. Alte semne ale intoxicării cu fluor sunt: tulburările digestive, transpiraţia abundentă, oboseala, petele pe dinţi, iar în cazuri extrem de grave se poate ajunge la fluoroză scheletică, o afecţiune care produce creşterea masei osoase, dureri articulare, osificarea cartilagiilor şi imobilitate.

Doza zilnică recomandată de fluor este de 0,01 mg pentru copii între 0-6 luni, 0,5 mg pentru copii între 7-12 luni, 0,7 mg pentru copii între 1-3 ani, 1 mg pentru copii între 4-8 ani, 2 mg pentru copii între 9-13 ani, 3 mg pentru adolescenţi între 14-18 ani, în sarcină şi în perioada de alăptare şi de 4 mg pentru adulţi bărbaţi peste 19 ani.

Cele mai bune surse naturale de fluor sunt sardinele, ceaiule, sucul natural de grepfruit, carnea de pasăre, unele formule de lapte, însă cantităţile conţinute nu sunt semnificative, de aceea fluorul tzrebuie obţinut din apă de gură şi pastă de dinţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Fierul
Fierul
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?