Cuprul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Cuprul intră în componenţa mai multor enzime şi proteine ale corpului, având un ro, deosebit de important în oxidarea fierului, oxidarea tisulară, apărarea antiinfecţioasă şi diverse reacţii chimcie din corp. În acelaşi timp, cuprul ajută la formarea celulelor sangvine roşii şi reduce încărunţirea părului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cuprul: Beneficii, surse naturale, rolul său în organism, DZR, simptome deficit sau exces

Cuprul este un mineral foarte important pentru organism. Corpul foloseste cuprul pentru indeplinirea a multiple functii importante precum producerea de energie, sanatatea tesuturilor conjunctive si a vaselor de sange. De asemenea, cuprul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si imunitar si are rol in expresia genelor. Dar, iată mai mult despre acesta.

Ce este cuprul

Cuprul intră în componenţa mai multor enzime şi proteine ale corpului, având un rol deosebit de important în oxidarea fierului, oxidarea tisulară, apărarea antiinfecţioasă şi diverse reacţii chimcie din corp. În acelaşi timp, cuprul ajută la formarea celulelor sangvine roşii şi reduce încărunţirea părului.

Cuprul: beneficii

În general, cuprul este esențial în organism pentru că:

  1. Contribuie la productia de globule rosii din sange (eritrocite).
  2. Contribuie la reglarea functiei sistemului cardiovascular.
  3. Contribuie la absorbtia optima a fierului.
  4. Contribuie la sanatatea sistemului genital masculin.
  5. Contribuie la dezvoltarea si intretinerea oaselor, a tesutului conjunctiv si a organelor precum creierul si inima.
  6. Este implicat in activarea sistemului imunitar.
  7.  Contribuie la producerea de colagen si elastina, componente structurale majore ale corpului uman.
  8. Cuprul poate avea si o functie antioxidanta. Poate contribui la reducerea productiei de radicali liberi.

Doza zilnică recomandată de cupru

Doza zilnică recomandată de cupru este de 200-220 mcg pentru copiii până într-un an, 340 mcg pentru copiii între 1-3 ani, 440 mcg pentru copiii între 4-8 ani, 700 mcg pentru copiii între 9-13 ani, 890 mcg pentru adolescenţi înbtre 14-18 ani, 900 mcg pentru adulţi peste 19 ani, 1.000 mcg pentru femeile însărcinate şi 1.300 mcg pentru femeile care alăptează.

Deficitul de cupru

Deficitul de cupru poate duce la scăderea rezistenţei organismului în faţa infecţiilor, tulburări digestive şi osoase.

Excesul de cupru

Excesul de cupru este deosebit de rar şi apare în special în rândul persoanelor care obişnuiesc să consume lichide stocate în recipiente de curpu sau dinc auza contaminării sursei de apă potabilă, iar printre simptomele intoxicării acute enumerăm: diareeea, ghreaţa, voma, durerile abdominale, leziuni la nivelul ficatului şi rinichilor.

Surse naturale de cupru

Surse naturale de cupru se găsesc în: ficat, fructe de mare (stridii), nuci, alune, seminţe, cereale, linte, ciuperci.

Citeşte şi: Cuprul, metalul greu esenţial pentru organism: efecte, beneficii, surse de cupru

Surse: Very Well Health, WebMd

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”