Vitamina A: beneficii, recomandări

Vitamina A este foarte importantă pentruorganism: întăreşte sistemul imunitar, ajută vederea şi regerenează pielea. Află cum se ia vitamina A!
  • Publicat:
Vitamina A: beneficii, recomandări

Calea cea mai bună de urmat pentru o viaţă sănătoasă constă în echilibrul minţii, sufletului şi, nu în ultimul rând, al corpului.

Pentru a obţine acest echilibru, individul trebuie să deprindă şi să urmeze constant un stil de viaţă bine structurat, bazat pe mişcare şi, bineînţeles, un regim alimentar care să cuprindă cantităţile corecte de carbohidraţi – care ne dau energie, grăsimi, proteine – asigură dezvoltarea celulelor şi ţesuturilor, vitamine, minerale şi fibre – promovează creşterea şi funcţionarea normală a organelor şi asigură o digestie sănătoasă.


Una dintre cele mai importante vitamine pentru organism este vitamina A, care este o componentă importantă în întărirea sistemului imunitar, ajută vederea şi regerenează pielea. De asemenea, vitamina A îmbunătăţeşte vederea pe timp de noapte şi previne apariţia sindromului de ochi uscat, pentru o vedere excelentă.

Printre sursele vegetale de vitamina A se numără: cartofii dulci, ardeii graşi roşii şi pudra de chilli, morcovii, legumele cu frunze de culoare verde închis, condimente precum oregano, rozmarin, pătrunjel, caisele, dovleacul, papaya, mango, pepenele galben, salata verde, laptele, ouăle, ficatul de pasăre, cerealele etc.

În ceea ce priveşte beneficiile vitaminei A pentru organism, acestea pot fi împărţite în 3 categorii.

  • Beneficii pentru sănătate:

– Luptă cu infecţiile prin creşterea numărului de celule albe, celule ale sistemului imunitar.

– Protejează vederea deoarece corpul transformă această vitamină în retinaldehidă, o substanţă esenţială pentru vedere. Astfel, sunt prevenite tulburări de vedere precum cataracta, glaucomul şi alte afecţini oculare degenerative.

– Ţine oasele puternice pentru că aceasta este transformată în organism în acid retinoic, care este un compus benefic pentru sistemul osos.

– Dinţi puternici – dentina, substanţa din care este format dintele, are nevoie tot timpul de vitamina A pentru a-şi păstra duritatea.

– Vă scapă de pietrele la rinichi – vitamina A produce o substanţă numită fosfat de calciu, care ajută la prevenirea formării calculilor biliari.

– Acţiune anticancer – prin inhibarea producţiei de ADN din celulele canceroase.

– Regenerare rapidă a cicatricilor, arsurilor şi rănilor prin efectul său regenerator asupra celulelor şi ţesuturilor.

– Furnizoare de energie – aceasta ajută la stocarea şi sinteza proteinelor în glicogen, compus care ne conferă energie şi rezistenţă la efort.

  • Beneficii pentru piele:

– Adjuvant în acnee – semnele rămase în urma acneei severe pot fi ameliorate printr-un consum frecvent de morcovi, caise şi roşii. De asemenea, este redus excesul de sebum.

– Efect antirid – vitamina A conţine cantităţi mari de beta-caroten şi retinol, un puternic antioxidant cunoscut pentru capacitatea sa de luptă împotriva radicalilor liberi. Astfel, consumul regulat de vitamina A va reduce ridurile de expresie, stimulează producţia de colagen şi are acţiune iluminatoare, prevenind în acelaşi timp îmbătrânirea cutanată.

– Reduce aspectul vergeturilor – ajută la regenerarea celulelor şi promovează o piele sănătoasă şi catifelată.

  • Beneficii pentru păr:

– Scalp sănătos – reduce excesul de sebum la nivelul scalpului, prevenind astfel uscarea acestuia şi a părului. În plus, antioxidanţii ajută la reglarea producţiei de uleiuri benefice pentru scalp şi firul de păr.

– Previne deteriorarea firului de păr şi menţine strălucirea acestuia datorită concentraţiei de antioxidanţi, care luptă cu factorii de mediu poluanţi ce îl pot agresa.

– Ameliorează simptomele de păr uscat şi previne apariţia mătreţii – vitamian A are proprietăţi regenerative, astfel că repară firul de păr uscat sau deteriorat, făcându-l moale şi neted, iar prin acţiunea de reglare a sebumului de la nivelul scalpului sunt reduse şansele de apariţie a mătreţii.

Există însă şi efecte adverse ale acestei vitamine, bineînţeles doar în cazurile de consum excesiv. Acestea sunt: buze uscate şi crăpate, dureri abdominale, vedere neclară, senzaţie de leşin, oboseală, dureri de cap, transpiraţie excesivă, unghii fragile etc.

Mai jos aveţi un tabel cu recomandările zilnice de vitamina A pe categorii de vârstă:

 

vârstă bărbat femeie sarcină alăptare
0-6 luni 400 mcg 400 mcg    
7-12 luni 500 mcg 500 mcg    
1-3 ani 300 mcg 300 mcg    
4-8 ani 400 mcg 400 mcg    
9-13 ani 600 mcg 600 mcg    
14-18 ani 900 mcg 700 mcg 750 mcg 1,200 mcg
19-50 ani 900 mcg 700 mcg 770 mcg 1,300 mcg
50+ ani 900 mcg 700 mcg    

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”