Cum îţi afectează kilogramele în plus sănătatea articulaţiilor

Greutatea ponderala excesiva tensioneaza suplimentar articulatiile, in special cele care sustin greutatea, cum ar fi genunchii si soldurile si articulatiile.
Cum îţi afectează kilogramele în plus sănătatea articulaţiilor

Durerile articulare nu mai sunt un mister pentru niciun pacient. Probabil şi voi v-aţi confruntat adesea cu astfel de dureri, fie de la oboseală, stat foarte mult în picioare sau multe alte cauze mărunte pe care le puteţi identifica rapid şi asocia cu durerea pe care o resimţiţi.

Dar ce ne facem atunci când durerile sunt asociate cu kilogramele în plus, iar medicul ne spune că singura soluţie este să scăpăm de excesul ponderal care pune presiune pe articulaţiile noastre?

Consecinţele obezităţii asupra articulaţiilor

Supraponderea şi obezitatea sunt boli care afectează sănătatea şi îngreunează ritmul de desfăşurare al vieţii, afectând chiar şi mobilitatea pacienţilor. Persoanele supraponderale şi obeze îşi expun organismul unor riscuri grave ale hipertensiunii, ale diabetului zaharat de tip 2 şi al bolilor cardiovasculare.

Pe lângă aceste complicaţii ale obezităţii, cei mai mulţi pacienţi se confruntă cu un risc crescut de a avea de-a face cu durerile articulare.

Durerile articulare pot afecta una sau mai multe articulaţii ale corpului uman. Articulaţiile au rolul de a facilita mobilitatea şi flexibilitatea corpului, motiv pentru care sunt foarte sensibile la traumatisme sau în urma exercitării unei presiuni intense.

Greutatea ponderală excesivă tensionează suplimentar articulaţiile, în special cele care susţin greutatea, cum ar fi genunchii, şoldurile şi articulaţiile de la nivelul talusului.

Oricât de performante şi de rezistente ar fi oasele şi articulaţiile, ele nu pot suporta presiunea unei mase corporale exagerate. Fiecare jumătate de kilogram în plus adaugă de patru ori mai multă presiune pe genunchi.

„De regulă, durerile articulare încep să apară cu cât gradul de obezitate este mai mare. În general, de la un grad de obezitate de tip 2, după un indice de masă corporală de 34,9, durerile articulare încep să îşi facă simţită prezenţa. În cazul obezităţii, dintre tratamentele ajutătoare pentru ameliorarea durerilor articulare putem menţiona antiinflamatoarele nesteroidiene, acizii graşi esterificati care să tapeteze suprafeţele articulare afectate şi, cel mai bun tratament, scăderea în greutate”, precizează dr. Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Chirurgia metabolică şi obezitatea

Chirurgia metabolică joacă un rol extrem de important în prevenirea şi chiar tratarea bolilor conexe kilogramelor în plus. De la diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială şi până la durerile articulare, toate aceste afecţiuni dezvoltate în urma acumulării de exces ponderal pot fi ameliorate până la vindecare cu ajutorul chirurgiei metabolice.

De asemenea, mişcarea joacă şi ea un rol important în prevenirea sau în ameliorarea durerilor articulare, fie că ne referim la un pacient normoponderal, la unul supraponderal sau la unul cu un caz grad de obezitate.

Este adevărat însă că mişcarea este recomandată de către medic şi trebuie adaptată, în acelaşi timp, de la un pacient la altul, în funcţie de greutatea acestuia.

Reducerea greutăţii corporale cu 10% ameliorează funcţionarea articulaţiilor cu mai mult de un sfert din forţa acesteia.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața