Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi

Dr. Simona Fătulescu, medic primar medicină fizică și reabilitare în cadrul SANADOR, explică ce înseamnă durerile de genunchi, care sunt categoriile de persoane afectate și ce e de făcut.

Durerile de genunchi nu sunt întotdeauna semnul unei afectări a structurilor membrelor inferioare. Dacă durerea de genunchi este ușoară și a apărut după o suprasolicitare a picioarelor, ea ar trebui să dispară în câteva zile. Pentru ca durerile de genunchi ușoare să se amelioreze, medicii recomandă aplicarea de gheață, antinflamatoare și repaus sportiv.

„În cazul în care durerea este de intensitate crescută, persistentă, genunchiul se umflă, e cald, dă senzația de instabilitate la mers sau se blochează, atunci trebuie mers la un medic specialist.

La copii, durerile de genunchi apar ca urmare a sporturilor care presupun foarte multe sărituri, alergări. Acesta dureri apar în general la copiii supraponderali. Dacă la aceasta se adaugă anumite modificări precum genunchiul în valg sau antetorsiunea tibială, durerile vor fi mai mari și vor apărea mai devreme.

Între 10 și 14 ani, poate apărea și maladia Osgood-Schlatter sau apofizita tibială și poate afecta copiii ce practică sporturi cu schimbarea bruscă a direcției precum tenisul sau fotbalul.

La adultul tânăr, leziunile de la nivelul genunchiului sunt posttraumatice, după practicarea unor sporturi. Acestea pot fi leziuni de cartilaj, de menisc sau ruptură de ligament. La acestea, se adaugă și pozițiile vicioase ale genunchilor gen stat mult pe vine, stat mult în genunchi sau turcește. Mai rar, pot apărea la tineri bolile autoimune cu afectare articulară. Există și durerile de genunchi de cauză infecțioasă.

O altă categorie de persoane care pot fi afectate de dureri o reprezintă femeile însărcinate. Ca urmare a creșterii rapide în greutate și a modificării centrului de greutate, putem găsi un edem osos la nivelul condilului femural. Acesta poate da dureri de intensitate crescută.

Odată cu înaintarea în vârstă, pe lista cauzelor durerilor de genunchi, se adaugă leziunile degenerative, cu subțierea cartilajului, creșterea osteofitelor și îngustarea spațiului articular „ne-a declarat dr. Simona Fătulescu, medic primar medicină fizică și reabilitare în cadrul SANADOR.

Ce investigații și proceduri se pot face pentru ameliorarea durerilor de la genunchi, aflați din interviul video realizat cu dr. Simona Fătulescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Simona Fătulescu - Medic primar Medicină fizică și de reabilitare
Dr. Andreea Simona Fătulescu este Medic primar Medicină fizică și de reabilitare cu competență în electromiografie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. EDUCAȚIE 2000-2006: Universitatea de Medicină “Carol, Davila”, Facultatea de Medicină Generală, Bucureşti 2013: Diplomă “Injecţiile ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Medicină fizică și de reabilitare
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult