Ai dureri de spate? Dr. Ovidiu Grămescu îți spune când ar trebui să te îngrijorezi

Dr. Ovidiu Grămescu, Șef Secție Neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit în CSID.RO Live despre cazurile în care prezența unor dureri de spate ar trebui să aducă pacienții la medic.

Cu toții ne-am confruntat la un moment dat în viață cu dureri de spate. Acestea au fost cauzate fie de poziția vicioasă la birou, fie de anumite exerciții fizice, fie de anumite mișcări bruște. Există și dureri de spate pe fondul înaintării în vârstă, dar și dureri de spate cauzate de timpul prea lung petrecut la volan. Durerile de spate pot trece după renunțarea la obiceiul care le-a provocat, după un analgezic sau câteva exerciții de stretching. Există însă și situații când durerile de spate pot fi îngrijorătoare.

„Nu la orice durere de spate trebuie să mergem la doctor. În decursul vieții, majoritatea oamenilor au probleme cu coloana vertebrală.  Marea majoritate a acestor probleme sunt minore. Nu înseamnă că la orice junghi de la coloana vertebrală, mergem la doctor, facem RMN și ne operăm. Nici vorbă de așa ceva.

Cazurile serioase sunt puține raportate la numărul total de afecțiuni și de simptome dureroase. Deci ajung la operație doar o proporție mică de pacienți. În ceea ce privește coloana vertebrală, îngrijorarea vine în momentul în care durerea persistă. De asemenea, e îngrijorător dacă durerea din zona cervicală radiază în membrele superioare. La fel, ar trebui să ne îngrijorăm dacă durerea din zona toracică și lombară radiază către membrele inferioare. Toate acestea înseamnă că există o compresie pe elementele nervoase, pe măduvă și pe nervii care ies din măduvă. Compresia îndelungată poate să ducă la lezarea elementelor nervoase, cu risc de pareză.

Deci trebuie să ne îngrijorăm dacă apar dureri și parestezii (amorțeli). Situația devine o urgență dacă pacientul are un deficit motor, adică nu-și mai folosește bine o mână sau un picior” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirugie, Șef Secția Neurochirurgie, Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grămescu - Medic primar neurochirurgie
Dr. Ovidiu Grămescu este medic primar neurochirurg cu o experiență de 30 de ani și poate fi găsit în Spitalul SANADOR. Domnul doctor este specializat atât în patologia spinală cât și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, hernii de disc lombare sau cervicale, etc.). În cadrul ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult