COVID-19. Sfaturi ANPC pentru a face cumpărături în siguranţă

Paul Anghel, director general ANPC, ne-a oferit câteva sfaturi pentru a face cumpărături în siguranţă!
  • Publicat:
COVID-19. Sfaturi ANPC pentru a face cumpărături în siguranţă

În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, care a afectat pe multiple planuri viaţa obişnuită a cetăţenilor, mersul la cumpărături presupune anumite riscuri, iar distanţarea socială este obligatorie pentru prevenirea îmbolnăvirii. În urma acţiunilor de control efectuate în marile lanţuri de magazine, Asociaţia Naţională a Protecţiei Consumatorilor (ANPC) a constatat că în majoritatea supermarketurilor au fost amplasate informări privind metodele de prevenire a contaminării atât la intrarea în magazine, cât şi pe linia caselor de marcat şi, în paralel, sunt difuzate frecvent anunţuri audio cu mesaje în acest sens.

Totodată, au fost aplicate marcaje speciale pe podea, care delimitează zonele de protecţie individuală pe linia caselor de marcat, astfel încât să fie preîntâmpinată apropierea persoanelor una de alta sub limita recomandată de autorităţi, respectiv 1,5 metri.

Paul Anghel, director general ANPC, ne-a oferit câteva sfaturi pentru a face cumpărături în siguranţă!

Evitaţi orele de vârf!

Înainte de a pleca la cumpărături, este indicat să pregătiţi o listă a lucrurilor de cumpărat, pentru a evita petrecerea unui timp îndelungat în piaţă sau la supermarket.

De asemenea, este bine să fie evitate orele de vârf şi mijloacele de transport în comun aglomerate. Şi, nu în ultimul rând, este recomandat consumatorilor să aibă un pachet de şerveţele de unică folosinţă, gel dezinfectant şi mănuşi de unică folosinţă.

Între orele 11 şi 13 nu ar trebui să ieşim la cumpărături, deoarece atunci au voie să iasă din casă persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Dacă, totuşi, suntem în magazin, trebuie să le acordăm prioritate la casa de marcat.

Nu atingeţi căruciorul de cumpărături fără mănuşi!

În timp ce sunt la cumpărături, consumatorii nu trebuie să atingă cărucioarele direct cu mâna, dacă în prealabil nu au dezinfectat suprafaţa şi mâna sau dacă nu poartă mănuşi. De asemenea, trebuie evitate mulţimile de oameni adunate la acelaşi raion.

La casele de marcat, trebuie păstrat cel puţin 1,5 metri distanţă  faţă de persoanele din faţă şi din spate.

Evitaţi plata cu bancnote!

În această perioadă este de evitat plata cu bancnote şi de optat pentru plata prin card bancar sau telefon. Dacă, totuşi, se achită cash şi se primesc rest bancnote, este bine ca mâinile să fie dezinfectate

Nu pipăiţi fructele, legumele şi pâinea fără mănuşi!

Pentru a ne proteja atât pe noi cât şi pe ceilalţi nu trebuie să pipăim fructele şi legumele pe care dorim să le cumpărăm decât cu mănuşi.

În acest sens, ANPC a convenit cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) să pună la dispoziţie mănuşi de unică folosinţă în zonele de comercializare a legumelor şi fructelor.
La raioanele de panificaţie nu trebuie să punem mâna pe mai multe pâini, dacă acestea nu sunt ambalate.

Trebuie folosite mănuşile de la raft, care după utilizare trebuie aruncate la coşul de gunoi.

Ştergeţi ambalajele cu spirt sau şerveţele dezinfectante!

Ca o măsură suplimentară, atunci când vă întoarceţi de la cumpărături folosiţi dezinfectantul, alcoolul sanitar sau şerveţelele pentru a vă dezinfecta mâinile. Nu duceţi plasele cu cumpărături direct în bucătărie.

Cel mai bine este să le lăsaţi în holul de la intrare. Înainte de aşezarea produselor la locul lor, dezinfectaţi suprafaţa acestora cu un şerveţel şi dezinfectant sau alcool sanitar. Atenţie, pe legume şi fructe nu se pulverizează cu substanţe, ci trebuie spălate foarte bine!

La ce să fiţi când faceţi cumpărături online

Situaţia creată de evoluţia COVID-19 a condus la intensificarea comerţului online în această perioadă. Comanda alimentelor de toate tipurile, de la produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate şi semipreparate, uneori împreună cu produse nealimentare, impune o atenţie sporită din partea consumatorilor. Aceştia trebuie să verifice cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare), modul de prezentare şi integritatea ambalajului.

La cumpărarea online, consumatorii trebuie să urmărească atent cerinţele privind comanda, livrarea şi transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru cele uşor alterabile) şi respectarea condiţiilor prescrise de păstrare şi consum a acestora.

La recepţia acestora, trebuie verificată data durabilităţii minimale/data-limită de consum a produselor alimentare. Vânzarea la distanţă a produselor alimentare presupune respectarea de către operatorii economici a aceloraşi cerinţe referitoare la siguranţa alimentelor ca şi în cazul vânzării produselor în magazine.

Nu cumpăraţi mai mult decât aveţi nevoie!

În urma acţiunilor de control desfăşurate, ANPC a constatat faptul că este promovată, prin afişe în magazine, adoptarea unui comportament responsabil în ceea ce priveşte numărul de produse achiziţionate.

Este recomandat să cumpărăm doar cantitatea de produse necesară pentru o perioada scurtă. Astfel sunt combătute risipa alimentară, piaţa neagră şi specula. De asemenea, în acest mod şi ceilalţi consumatori vor avea acces la produse.

Cumpărăturile în exces măresc cererea, iar operatorii economici vor specula acest lucru şi vor creşte preţurile!

ANPC îi asigură pe cetăţeni că supraveghează atent piaţa, în mod deosebit în această perioadă, şi urmăreşte permanent felul în care sunt adaptate măsurile luate de agenţii economici la recomandările autorităţilor, la zi, pentru protejarea sănătăţii şi vieţii consumatorilor.

Supermarketurile respectă regulile de dezinfecţie

Ca urmare a verificărilor efectuate, ANPC a constatat faptul că în magazine sunt dezinfectate, cel puţin o dată pe oră, toate suprafeţele des utilizate de clienţi şi angajaţi, precum şi obiectele de uz comun (coşurile de mână, mânere, clanţe, balustrade, cântarele de la Legume-Fructe, cleştii de la brutărie, casele Express, casele de marcat în exterior şi în interior, POS-urile, mobilierul de la case şi Biroul de Informaţii, butoanele de lift, scările rulante şi altele).

De asemenea, casele de marcat şi zonele de lucru (birouri, recepţie marfă, livrări, etc.) au fost dotate cu distribuitoare de materiale de dezinfecţie şi a fost intensificată activitatea de curăţenie în cadrul magazinelor, personalul specific fiind dotat cu dispozitive de dispersie în masă a materialelor dezinfectante (atomizoare electrice sau manuale).

În concluzie, fiţi responsabili, nu goliţi rafturile magazinelor, respectaţi regulile de igienă şi de distanţare socială. Sănătate tuturor!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”