Substanţele derivate din clor, folosite pentru dezinfectarea străzilor, un pericol pentru animalele de companie!

Dr. Constantin Vasile Ifteme, medic veterinar, avertizează că substanţele folosite pentru dezinfectarea străzilor pot fi extrem de toxice pentru patrupede.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Substanţele derivate din clor, folosite pentru dezinfectarea străzilor, un pericol pentru animalele de companie!

Medicii veterinari atrag atenţia că în ultimele zile mai mulţi stăpâni de animale de companie s-au prezentat la cabinetul veterinar cu câini care prezentau simptome de intoxicaţie. Cel mai probabil, susţin medicii, această problemă este cauzată de ingestia substanţelor pe bază de clor folosite pentru dezinfectarea străzilor. Într-un comunicat al Primăriei Sector 6 din Bucureşti se precizează că „trotuarele, bulevardele, dar şi străzile din interiorul cartierelor se spală cu apă tratată cu pastile de cloramină (…) ca măsură de prevenţie contra gripei sezoniere şi a virusului SARS-CoV-2”.

Numai că aceste substanţe folosite pentru dezinfectarea spaţiilor exterioare pot fi extrem de toxice pentru patrupede, mai ales dacă nu se respectă indicaţiile, diluţiile şi modul de manipulare, avertizează dr. Constantin Vasile Ifteme, medic veterinar la Centrul de Endoscopie şi Chirurgie Minim Invazivă Veterinară.

Iată la ce simptome ar trebui să fiţi atenţi şi ce măsuri trebuie să luaţi pentru a preveni îmbolnăvirea patrupedelor!

Ce simptome prezintă câinii care intră în contact cu substanţele dezinfectante

„Dezinfectanţii pe bază de hipoclorit sau cloramină, în concentraţii care depăşesc procentul recomandat de producător, pot avea un potenţial toxic asupra animalelor de companie, ţinând cont că patrupedele intră în contact direct cu substanţele cu care au fost dezinfectate străzile şi trotuarele în această perioadă.

Contactul direct se face prin intermediul lăbuţelor, pe care apoi şi le ling, sau îşi pot atinge zona perioculară.

Cele mai frecvente simptome pot fi iritaţii: la nivelul pielii, mai ales zona plantară şi cea interdigitală, vomă, vărsături spontane. Dacă substanţa este ingerată prin lins sau prin inhalare, poate provoca simptomatologie respiratorie (tuse, respiraţie grea) şi oculară (conjunctivită, leziuni corneene)”, a declarat pentru CSID medicul veterinar Constantin Vasile Ifteme.

Atenţie şi la clorul folosit în casă!

Ştim că pandemia de coronavirus v-a determinat să goliţi rafturile de produse dezinfectante, în special cele pe bază de clor şi alcool, dar aveţi grijă cum le folosiţi, mai ales dacă aveţi animale de companie!

Substanţele care au o concentraţie peste 10% de clor sau produsele cu un pH de peste 11% pot duce la leziuni severe în cazul patrupedelor care le ingerează sau inhalează.

Potrivit MSD Veterinary Manual, astfel de substanţe dezinfectante, folosite necorespunzător, pot cauza simptome precum: hipernatremie (creşterea concentraţiei sodiului seric), hipercloremie, acidoză metabolică, strănut persistent, tuse, edem pulmonar, blefarospasm, epifora (lăcrimare excesivă), edem al pleoapelor sau ulceraţii corneene, iritaţii ale pielii, bronşită, alveolită alergică etc.

Pentru a preveni aceste probleme, folosiţi produsele conform indicaţiilor de pe ambalaj şi ţineţi animalul de companie într-o altă cameră cât timp faceţi curăţenie, apoi aerisiţi foarte bine locuinţa.

Ce putem face acasă pentru ameliorarea simptomelor patrupedelor

Recomandarea medicului veterinar Constantin Vasile Ifteme este ca, după fiecare plimbare, animăluţul să fie spălat bine pe lăbuţe cu apă călduţă şi şampon de uz veterinar:

„În cazul în care pielea pernuţelor şi zona interdigitală sunt foarte iritate, se pot face spălături locale cu lapte, care este indicat şi pentru simptomatologia digestivă. Prin diluţie, laptele poate diminua efectul coroziv asupra mucoasei esofagiane şi a celei gastrice.

Pentru zona oculară se pot face spălături, instilaţii cu ser fiziologic. În cazul simptomatologiei digestive, respiratorii sau oculare care nu se remite în 30-60 de minute, este indicat să vă adresaţi medicului veterinar.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”