Ai putea avea diabet fara sa stii?

Simptomele diabetului sunt numeroase si afecteaza sanatatea persoanelor care se confrunta cu acesta.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ai putea avea diabet fara sa stii?
Ai putea avea diabet fara sa stii?

In jurul nostru, circula tot mai multi microbi si virusi de prezenta carora habar nu avem. Iar sistemul nostru imunitar, bombardat cu tot soiul de compusi chimici e din ce in ce mai slab. Exista posibilitatea sa fim bolnavi si sa nu stim? Se pare ca da. Citeste mai jos si afla cum poti sa-ti dai seama daca ai diabet sau nu.

Tot mai multe cazuri de diabet

Alimentat in mare masura de cresterea ratelor de obezitate, diabetul a devenit o epidemie globala. Numarul estimat al persoanelor cu diabet a crescut de la 30 de milioane in 1985 la 246 de milioane in 2007, conform rapoartelor Federatiei Internationale de Diabet. Mult mai alarmant este faptul ca un numar mare de persoane au diabet si nici macar nu stiu.

Instalarea diabetul poate fi impiedicata de multe ori prin pierderile in greutate, exercitii fizice si o dieta rationala. Un simplu test poate detecta boala in fazele de inceput, dar simptomele variaza si nici nu sunt mereu prezente. Si totusi exista unele semne de avertizare pe care le poti urmari. Iata cateva dintre acestea, cele mai importante, care pot indica faptul ca esti in pericol.

Iti este mereu sete si foame

Una dintre cele mai comune simptome ale diabetului este setea excesiva, insotita de urinarea excesiva. Iti este sete in ciuda faptul ca ai baut deja o cantitate suficienta de lichide.

Diabetul poate determina si foamea excesiva. Poti simti ca iti este foame chiar si dupa ce ai servit o masa bogata. Ceea ce e curios, e faptul ca diabetul poate cauza pierderi de greutate chiar daca mananci peste masura. Acest lucru nu trebuie considerat un avantaj de catre persoanele care vor sa slabeasca – ci un semnal de alarmat ca e timpul sa consulti un doctor.

Ai probleme cu vederea

Vederea incetosata este unul dintre cele mai comune simptome ale diabetului nediagnosticat si, uneori, primul indiciu observat. Pupilele se umfla si isi schimba forma, iar persoanele afectate nu se mai pot concentra.

Diabetul poate contribui si la aparitia cataractei, care poate intuneca vederea si la aparitia glaucomului, ce distruge vederea – de obicei atat de lent, incat este ingnorat. Un examen oftalmologic regulat poate indentifica astfel de probleme.

Te simti obosita si irascibila

Persoanele cu diabet sunt adeseori obosite pentru ca sistemul lor endocrin are probleme cu arderea glucozei (zaharul din sange), care este si sursa principala de energie a organismului. Multe persoane cu diabet prezinta si alte cauze care cresc starea de oboseala, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, boli de inima sau rinichi cu probleme.

Diabetul poate provoca iritabilitate, depresie sau oscilatii ale dispozitiei, ducand la o capacitate slabita de a face fata sarcinilor zilnice. Aceste persoane pur si simplu nu se simt bine, creierul lor neavand glucoza necesara.

Ai rani care se vindeca greu
Ranile care se vindeca greu sunt unul din semnele cele mai problematice ale diabetului. S-ar putea sa dureze destul de mult ca pana si o simpla taietura sau zgarietura sa se vindece pentru cineva cu diabet. De ce?

Aprovizionarea cu sange nu functioneaza foarte bine si atunci nici celulele de imunitate care ajuta ranile sa se vindece nu reactioneaza corespunzator. Daca nu sunt tratate, ranile diabeticilor pot deveni foarte periculoase.

Alte metode prin care diabetul se manifesta la nivelul pielii:

– mancarimi;

– pete de culoare inchisa pe piele;

infectii frecvente sau persistente, inclusiv probleme ale gingiilor;

– amorteli, furnicaturi sau dureri in picioare, talpi sau maini.

Cum afecteaza diabetul pe femei

Infectiile cu Candida Albicans sunt frecvente in cazul persoanelor afectate de diabet. De fapt, Candidoza recurenta este uneori, primul semn de diabet la femei.

Orice femeie poate dezvolta diabet gestational in timpul sarcinii. Spre deosebire de multe alte forme de diabet, acesta este numai temporar. Dar poate cauza probleme pe termen lung atat pentru mama, cat si pentru copil.

In plus, femeile diabetice se confrunta cu un risc mai mare de a face complicatii, inclusiv boli de inima, osteoporoza si cancer uterin.

Ce poti face?

Multe dintre potentialele semne si simptome ale diabetului nu sunt specifice si adesea absente. Totusi, pentru doctori, diabetul este usor de identificat. Un test de sange arata daca glucoza este normala, prediabetica sau diabetica. Diagnoza si tratamentul timpuriu pot reduce complicatiile, cum sunt problemele cu inima, ochii, rinichii, nervii si picioarele.

Persoanele cu prediabet au posibilitatea, de cele mai multe ori, sa ia masuri: sa faca exercitii fizice si sa-si controleze greutatea. De asemenea, toate femeile insarcinate ar trebui sa-si faca analizele si orice persoana trecuta de 30 de ani ar trebui sa se controleze anual. Asta ii include pe cei care:

– sunt inactivi sau supraponderali;

– au hipertensiune arteriala, probleme de colesterol sau de inima;

– au antecedente de diabet in familie;

– femeile care au nascut deja un copil. 

Citeste si Au aparut insulinele moderne
                  Puterea mintii
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”