8 simptome timpurii ale diabetului şi importanţa efectuării testului de toleranţă la glucoză

Studiile arată că una din cinci persoane se poate află în faza de prediabet. Acesta apare când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în ​​mod normal, dar nu suficient de mare pentru ca pacientul să fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2.
  • Publicat:
8 simptome timpurii ale diabetului şi importanţa efectuării testului de toleranţă la glucoză

Prediabetul se caracterizează prin valori crescute ale zahărului în sânge, dar, de cele mai multe ori, fiind asimptomatic, rămâne nedepistat. În 50% din cazuri, persoanele care se află în faza de prediabet dezvoltă această boală în următorii zece ani.

Bărbaţii care au o talie mai mare de 100 de cm şi femeile care înregistrează 90 de cm în talie riscă să dezvolte această afecţiune, scrie Gândul.

Află aici cum îţi dai seama că ai glicemia crescută!
 

Studiile arată că una din cinci persoane se poate află în faza de prediabet. Conform Consiliului director al Asociaţiei Europene de Diabet (EASD), 11,6% din populaţie suferă de diabet zaharat, iar 16% de prediabet.

Acesta apare când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în ​​mod normal, dar nu suficient de mare pentru ca pacientul să fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, fără modificări ale stilului de viaţă, progresia este inevitabilă.

Importanţa testului de toleranţă la glucoză

Prediabetul afectează atât adulţii, cât şi copiii, dar nu prezintă simptome evidente, pentru că indicele glicemiei este în creştere de la an la an şi se dezvoltă lent.

Diagnosticul prediabetului are la bază testul de toleranţă la glucoză şi este foarte important, deoarece oferă posibilitatea de a trata boala înainte de a se instala. Pe lângă controlul periodic al indicelui glicemic, se pot observa anumite schimbări în organism, ca urmare a creşterii rezistenţei la insulină.

8 simptome ale prediabetului

Stările generale care pot fi asociate prediabetului sunt: 

Factori de risc în apariţia diabetului

Specialiştii au demonstrat că genetica are un rol important, însă excesul de grăsime (în special în zona abdominală) şi sedentarismul pot pune în pericol orice persoană.

Factorii de risc sunt:

Supraponderabilitatea creşte riscul prediabetului deoarece, cu cât este ţesutul mai gras, cu atât celulele devin mai rezistente la insulină. Un semnal de alarmă poate fi o talie mai mare de 100 cm pentru bărbaţi şi mai mare de 90 cm pentru femei.

De asemenea, există un risc mai mare pentru femeile care au dezvoltat diabet gestaţional în timpul sarcinii, pentru cele care au născut un copil mai mare de 4,10 kg sau pentru cele care suferă de sindromul ovarului polichistic.

Prevenţia şi tratamentul din faza incipientă ajută ca nivelul zahărului din sânge să revină la nivelul normal şi să se evite astfel instalarea diabetului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”