7 semne că suferi de sindromul intestinului permeabil

Stresul, stilul de viaţă dezordonat, poluarea au ca rezultat diagnosticarea a tot mai multe cazuri de sindrom al intestinului permeabil.
  • Publicat:
7 semne că suferi de sindromul intestinului permeabil
foto:shutterstock/7 semne că suferi de sindromul intestinului permeabil


Tot mai multe studii confirmă ceea Hipocrate afirmase deja – originea tuturor bolilor se află în intestine. Mai mult, imunitatea organismului este direct legată de buna funcţionare a sistemului digestiv. În ultima perioada, dieta nesănătoasă, stresul, stilul de viaţă dezordonat, poluarea au avut ca rezultat diagnosticarea a tot mai multe cazuri de sindrom al intestinului permeabil.

Ce este sindromul intestinului permeabil?

Mucoasa intestinală funcţionează, pentru majoritatea oamenilor sănătoşi – ca o sită. Reţine în organism substanţele folositoare, şi determină eliminarea deşeurilor şi a toxinelor. Atunci când intestinul nu mai funcţionează normal, apar aşa numite scugeri, adică  în organism, respectiv în fluxul sanguin, trec necontrolat particule de proteine nedigerate, bacterii etc. Astfel, apar problemele digestive, balonarea, constipaţia, diareea, crampele, dureri de cap sau chiar apariţia unor boli autoimune.

Cum apare intestinul permeabil?

Ca şi sindromul de colon iritabil, intestinul permeabil este un diagnostic de excludere, care se pune după investigaţii amănunţite, pentru a exclude alte probleme de natură digestivă sau alte boli cronice.

Cauzele acestei afecţiuni sunt:

  • consumul excesiv şi îndelungat de alimente procesate (fast food, junk food )
  • consumul în exces de medicamente antiinflamatoare
  • constipaţia cronică
  • distrugerea florei intestinale prin abuzul de antibiotice
  • intoleranţa la gluten

7 semne că suferi de sindromul intestinului permeabil

Intoleranţă la anumite alimente

Din cauza toxinelor care intră în fluxul sanguin, sistemele imunitare ale persoanelor cu hiperpermeabilitate intestinală sunt suprasolicitate, producând în masă diferiţi anticorpi, ceea ce poate face corpul lor mai sensibil la anumite alimente (în special la cele care conţin gluten şi lactate). Se consideră că alergiile alimentare sunt unul dintre cele mai comune simptome ale intestinului permeabil.

Boala inflamatorie a intestinului

Cercetătorii din Ungaria au descoperit, în 2012, o  permeabilitatea crescută a intestinului în cazul persoanelor care suferă de sindrom de colon iritabil şi colită ulceroasă. De asemenea, se crede că boala Crohn ar putea  creşte riscul apariţiei permeabilităţii intestinului.

Suferi de boli autoimune

Artrita reumatoidă, lupusul şi diabetul de tip 1 pot duce la instalarea sindromului de intestin permeabil. Pe de altă parte, prezenţa în fluxul sanguin a unor elemente pe care organismul nu le recunoaşte poate declanşa o reacţie autoimună.Vestea bună este că odată cu ameliorarea simptomelor, unele boli autoimune pot intra în remisie.

Probleme ale tiroidei

Una dintre bolile autoimune care poate cauza  sindromul de intestinului permeabil este boala Hashimoto. Cunoscută şi sub denumirea de „tiroidită cronică”, această afecţiune este prezentată cu hipotiroidism (funcţie tiroidiană scăzută), încetinirea metabolismului , oboseală, depresie, creştere în greutate.

Deficit de vitamine

Lipsa vitamina B12,  a magneziului  şi a enzimelor digestive pot fi semne ale intestinului permeabil.

Afecţiuni inflamatorii ale pielii

Acneea, psoriazisul, dermatitele frecvente pot fi şi ele cauzate de permeabilitatea intestinală.

Schimbări ale dispoziţiei, iritabilitate

Ultimele studii leagă sindromul intestinului permeabil cu diverse tulburări neurocognitive. Deoarece intestinul nu mai  funcţionează normal, filtrarea substanţelor eliberate în organism este deficitară, astfel că în fluxul circulator ajung pro-inflamatorii şi alte substanţe chimice despre care se crede că ar induce depresia.

Tratamentul intestinului permeabil

Principalul element urmărit este restabilirea florei intestinale. Aceasta se face în primul rând printr-o dietă bogată în:

  • legume – fasole, broccoli, conopidă
  • alimente fermentate bogate în bacterii benefice – iaurt, chefir, sos de soia, varză murată,
  • eliminarea din dietă a alimentelor procesate
  • evitarea medicamentelor antiinflamatoare şi a antibioticelor
  • administrarea de substitute de enzime pancreatice

Intestinul permeabil este un subiect în plină investigaţie, nefiind uşor de depistat. Totuşi, există indicii tot mai clare că de sănătatea florei intestinale sunt legate din ce în ce mai multe afecţiuni – de la simpla balonare, la boli autoimune, diverse forme de cancer sau de demenţă.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”