Iarna, anotimpul mușchilor rigizi și dureroși. De ce se întâmplă asta?

Stresul, mișcările bruște fără încălzire prealabilă a mușchilor, luxații, dar și sedentrismul duc la mialgie - mușchi dureroși.
  • Publicat:
Iarna, anotimpul mușchilor rigizi și dureroși. De ce se întâmplă asta?
De ce iarna ne dor mai des mușchii? foto Shutterstock

Iarna se numără numărul pacienților cu dureri musculare. Cel mai frecvent, durerile musculare apar în urma traumatismelor sportive, în urma luxațiilor ori ca urmare a suprasolicitării anumitor mușchi. Însă, în anotimpul rece medicii pun mai des diagnosticul de mialgie (durere musculară).

 

Pe de o parte, de vină sunt sporturile de iarnă – patinaj, schi, săniuș ori activități precum dezăpezirea mașinii fără încălzire musculară în prealabil, pe de altă parte se vinovat de dureri musculare este sedentarismul. Mulți români aleg să nu mai iasă din casă zile întregi din cauza vremeii neprielnice ori a gerului. Acestora li se adaugă și cei care prin natura meseriei sunt sedentari și stau așezați pe scaun 5 zile pe săptămână chiar și 4, 5 ore fără pauză.

Stresul, o altă cauză a durerilor musculare

Totodată, din cauza temperaturilor scăzute, mușchii posturali (mușchi care se opun gravitației) se contractă mult mai puternic și așa pot apărea durerile musculare. O altă cauză frecventă a durerii musculare este stresul. Atunci când o persoană este stresată în corp se produc hormoni de stres iar aceștia tensionează mușchii și măresc sensibilitatea la durere. De altfel, chiar și banala răceală poate provoca dureri musculare.

Durere musculară – simptome

Sensibilitatea și durerea sunt simptomele mușchilor afectaţi și pot fi resimțite în timpul mișcării dar și al în timpul repaosului ori al odihnei. Atunci când un mușchi este afectat, inflamația poate provoca durere și edem. De asemenea, senzația de sensibilitate sau senzația de durere poate apărea și atunci când mușchiul este mișcat ușor sau doar atins.

Când este cazul să mergi la medic din cauza durerilor musculare?

Suferința provocată de durerile musculare poate fi deranjantă pe termen lung și îți poate limita capacitatea de a te deplasa în voie. Dacă simțiți dureri musculare mai mult de 72 de ore și nu aveți o explicație, contactați medicul de familie sau un medic specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”